Pao izvoz svinja, Rusi im pomrsili konce?

Crna Gora zabeležila je pad izvoza svinjetine, međutim, nadležni nemaju odgovor na pitaje da li je rampa Rusije imala uticaj na te brojke.

Region

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2015.

18:50

Default images
Foto: Freeimages.com

Ukupna razmena poljoprivrednih proizvoda Crne Gore sa inostranstvom u prvih šest meseci ove godine bila je vredna 231 milion evra, što je za 4,6 odsto manje nego prošle godine, podaci su Monstata, koje je danas predstavilo Ministarstvo poljoprivrede

Crna Gora, koja je uvozno zavisna ekonomija i ima izraženi spoljnotrgovinski deficit, izvezla je do juna ove godine robu u vrednosti od oko 24 miliona evra, što je za 29 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Izvoz je pao za 9,8 miliona evra zbog pada izvoza svinjskog mesa, kazao je novinarima ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

On, međutim, nije mogao da objasni da li je izvoz pao zbog "dodatnih mera" Rusije koja je prošle godine zabranila uvoz pršuta i mesnih prerađevina iz Crne Gore.

"Ruska Federacija nije obavestila Crnu Goru o bilo kakvim dodatnim merama koje preduzima prema Crnoj Gori", kazao je Ivanović i dodao da nije smanjen uvoz svinjskog mesa za potrebe domaće proizvodnje.

Crna Gora, koja sa EU pregovara o uslovima za članstvo, pridružila se ekonomskim sankcijama Brisela protiv Moskve.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da je najveći rast izvoza zabeležen kod povrća, duvana i duvanskih proizvoda, kakaa, alkoholnih pića, dok je značajno smenjen izvoz ulja - 92 odsto, mesa 80 odsto i voća i prerađevina od mesa.

U strukturi uvoza Crne Gore najzastupljeniji su prehrambreni proizvodi. Najveći spoljno-trgovinski partner Crne Gore je Srbija, iz koje je u prvih šest meseci uvezena gotovo četvrtina ukupne vrednosti uvezene robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: