Novi most, konkurencija Koridoru 10

Svečano je otvoren drugi most preko Dunava koji povezuje Bugarsku i Rumuniju, a ceremoniji su prisustvovali vodeći političari dve zemlje i zvaničnici EU.

Region

Izvor: B92

Petak, 14.06.2013.

17:45

Default images

Most, koji povezuje Vidin u Bugarskoj i Kalafat u Rumuniji, otvoren je kao jedan od ključnih podsticaja za privredni rast u jednom od najsiromašnijih regiona Evrope, dok kritičari ističu da će ga oronula infrastruktura sa obe strane obale pretovoriti u "most za nigde", prenele su agencije.

Ovo je drugi most duž 500 kilometara duge rečne granice dve zemlje.

Prvi most koji povezuje gradove Ruse i Đurđu završen je 1954. godine.

Projekat vredan 282 miliona evra sa 106 miliona evra je podržala Evropska unija, kojoj su i Rumunija i Bugarska pristupile 2007. godine, a ostatak novca je dobijen od nacionalnih finansija i privatnih investicija.

Novi most, čiji je projekat izgradnje počeo 1990-ih, deo je panevropskog Koridora IV, koji povezuje Drezden u Nemačkoj sa egejskom lukom Solun i sa Istanbulom na istoku.

Viseći most od čelika i betona ima dve kolovozne trake u oba smera, prugu, dve pešačke staze i stazu za bicikle, a njegova ukupna dužina iznosi preko 3,5 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: