Hrvatska svinjetina može u EU

Evropska unija će uskoro ukinuti zabranu izvoza živih svinja, svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i njihovog uvoza u zemlje Unije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

18:20

Default images

Ukinuta zabrana izvoza svinjetine iz Hrvatske

Ovo je izjavio hrvatski vicepremijer Neven Mimica, nakon sastanka s evropskim komesarom za zdravlje i zaštitu potrošača Džonom Delijem.

Zabrana je uvedena 2005. godine jer se u Hrvatskoj koristila vakcina protiv svinjske kuge, a u EU je to zabranjeno. Hrvatska je svoje metode borbe protiv te bolesti uskladila s evropskim propisima i već godinama ne primenjuje spornu vakcinu, pa je EU spremna da ukine zabranu.
Hrvatski specijaliteti, kao što su kulen i pršuta, uskoro će se naći i na rafovima prodavnica po Evropi. Problem je što je u medjuvremenu broj svinja smanjen za 60 odsto, pa je pala i prodaja svinjetine i prodaja suhomesnatih proizvoda, a zbog suše hrana za svinje postaje skuplja, što će uz otežani otkup takodje doprineti smanjenju broja grla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: