MMF traži od Mađara da stegnu kaiš

Međunarodni monetarni fond (MMF) je apelovao na Mađarsku da primeni dodatne mere štednje i da ukine ekonomske mere uvedene "ad hok".

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

18:46

Default images

MMF očekuje da će ove godine mađarski bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,3 odsto, što je značajno niže od prethodne procene od 2,5 odsto.

Pored toga, prognoza budžetskog deficita Mađarske za 2012. godinu je revidirana naviše na 3,9 odsto BDP-a, prema proceni iz juna od tri odsto.

To je značajno iznad granice od tri odsto koju propisuje Evropska unija, a zbog čega Brisel već sada preti kaznama zvaničnoj Budimpešti.

Sama mađarska vlada očekuje da će ove godine ta privreda ostvariti rast od 0,5 odsto i budžetski deficit od 2,5 odsto, što bi trebalo da bude postignuto pomoću mera štednje u vrednosti od 1,4 biliona forinti (4,6 milijardi evra).

"Uprkos prognozi skromnog rasta, planirane fiskalne mere štednje su neophodne s obzirom na visoku zaduženost Mađarske i neizvesne finansijske izglede", saopštio je MMF i dodao da ekonomski rast u Mađarskoj usporava, kao i da je reakcija tržišta na nedavno uvedene mere bila negativna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: