Strane TV u zemljama bivše SFRJ

Ulazak dve velike strane medijske korporacije u Crnu Goru otvorilo je pitanje njihovog širenja na zemlje bivše Jugoslavije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2007.

12:42

Default images

U Crnu Goru će ući TV Fox Ruperta Mardoka (Murdocha) i Pro TV, dok RTL, koji se već tri godine emituje u Hrvatskoj, sada ponovo pokušava da uđe u Srbiju.

Iako su strancima zanimljive sve zemlje bivše Jugoslavije, najinteresantnije su im (zbog mogućnosti povezivanja) Hrvatska i Srbija, nešto manje Slovenija, BiH i Crna Gora, dok će u Makedoniju ući "reda radi".

Nije neobično što strani medijski moguli žele da se prošire u regionu, jer je jezik u tim zemljama vrlo sličan, pa se filmovi i serijali snimljeni, ne trebaju posebno prilagođavati za prikazivanje u zemljama regiona.

Već sada televizije međusobno sarađuju tako što se sklapaju posebni ugovori sa svakom TV kućom. Kada bi jedan vlasnik imao po televiziju u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kupljeni program bi ga koštao daleko jeftinije, a mogao bi da menja i druge sadržaje unutar svojih centara. Posebno je zanimljiv privredni program s obzirom na regionalnu povezanost ulaganja i privrede, ocenjuje "Poslovni.hr".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: