Prodaja naftne industrije RS

Premijer RS parafirao ugovor o prodaji Naftne industrije Republike Srpske ruskom Zarubežnjeftu

Region

Izvor: B92, Nezavisne novine

Sreda, 24.01.2007.

09:16

Default images

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik parafirao je kasno večeras sa predstavnicima ruske kompanije „NeftegazInKor“ iz sistema „Zarubežneft“ ugovor o prodaji Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i preduzeća Petrol Banja Luka. Vrednost ugovora iznosi 121 milion evra. Ugovor je u ime ruske kompanije “NeftegazInKor“ parafirao predsednik kompanije Vladimir Kušnjerov.

Suština parafiranog ugovora jednaka je ranije potpisanom protokolu o privatizaciji Naftne industrije Republike Srpske. Dodik je najavio dodao da će ceremonija proglašenja Ugovora biće organizovana 2. februara u Banjaluci.

Narodna skupština RS je krajem prošle godine odobrila pregovore o privatizaciji tri preduzeća naftne industrije RS koje je vodila Vlada RS.

Prema protokolu koji su Vlada i "Zarubežnjeft" potpisali u avgustu prošle godine, ruska kompanija se obavezala da će za državni kapital rafinerija nafte i ulja, te "Petrola", platiti 121,28 miliona evra, dok bi ukupna višegodišnja investicija u ta preduzeća i železničku infrastrukturu iznosila 979 miliona evra. Rusi su u protokolu, takođe, prihvatili da prerada sirove nafte o Rafineriji Brod dostigne 4,2 miliona tona godišnje, prerada ulja i maziva u Rafineriji ulja 130.000 tona godišnje, a plasman derivata preko "Petrola" minimalno 2.500 tona godišnje.

"Zarubežnjeft" se obavezao i da izgradi prugu od Rafinerije u Brodu do Modriče i da je nakon izgradnje preda Vladi RS na korištenje bez naknade. Vrednost te investicije bila bi 59 miliona evra.

Iza celog projekta stala bi Vnešekonombank koja se obavezala da obezbedi finansiranje svih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: