Galenika: Loš rad ili udarci lobija

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal počelo sveobuhvatnu istragu i prikupljanje dokaza o malverzacijama u srpskoj farmaceutskoj kompaniji Galenika.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.06.2011.

00:01

Default images

To je potvrdila i sama kompanija, i naglasila da istraga o neregularnostima poslovanja ne remeti redovan rad Galenike.

Inače, kako piše Press, najsumnjiviji je posao Galenika i Velefarma, firme koja je angažovana kao posrednik u uvozu lekova, uz proviziju od 4,5 odsto.

Mediji su ranije objavili i da je tokom 2010. u Galenici napravljeno 14 miliona evra minusa te da je ta kompanija prvi put u istoriji poslovala sa gubitkom. Takođe je objavljeno i da je Fond za zarade povećan sa 2,4 na 3,6 milijardi dinara, kao i serija tekstova o malverzacijama i nezakonitom poslovanju Galenike i njenog direktora Nenada Ognjenovića, koji je kadar SPS-a.

Provera nezakonitog i štetnog poslovanja krenula je iz dva pravca - Specijalno tužilaštvo dostavilo je našoj redakciji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim se traži da redakcija dostavi sve tekstove i dokaze koje poseduje, dok je drugi zahtev otišao u MUP Srbije, preciznije u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović je tim povodom ranije izjavio da je dug kompanije od 14 miliona evra 2010. godine nastao
zbog kursne razlike
, razlike u međunarodnim knjigovodstvenim standardima i troškova kamata za kredit za izgradnju nove fabrike.

Ognjenović je kazao da veledrogerije Galenici duguju oko 90 miliona evra, od čega najviše Velefarm (oko 50 miliona evra) i dodao da su
im isporučivali lekove i pored problema u naplati potraživanja jer nije bilo drugog načina, pošto Galenika nema svoju maloprodajnu mrežu.

On je povodom pisanja medija o povećanju zarada u toj kompaniji i pored duga kazao da plate nisu povećavane već dve godine u skladu sa
odlukom vlade, ali da je fond za zarade povećan za 14 odsto jer su svima prošle godine podelili regres u visini od 80.000 dinara.

Posle serije tekstova o malverzacijama u najvećem državnom proizvođaču lekova, decenijama unazad profitabilnom javnom preduzeću koje se prošle godine pretvorilo u gubitaša, tužilaštvo je redakciju uputilo molbu za prikupljanje svih informacija, kojim obično počinju ovakve istrage. U zahtevu koji je potpisao Vojislav Isailović, zamenik tužioca za organizovani kriminal, na osnovu člana 225 Zakonika o krivičnom postupku, od Pressa je zatraženo da se dostave svi tekstovi i dokazi kojima se ukazuje da je nezakonitim postupanjem direktora Galenika Nenada Ognjenovića prouzrokovana višemilionska materijalna šteta tom privrednom društvu.

Po nalogu tužilaštva uveliko postupa i policija, a kako smo saznali, SBPOK uveliko pročešljava poslovanje državnog farmaceutskog giganta.

“Najsumnjivije je poslovanje sa Velefarmom, s obzirom na to da je Galenika uzela to preduzeće kao posredničku kuću uz proviziju od 4,5 odsto, iako je mogla da direktno uvozi lekove. To je klasična zloupotreba u slučaju javnih nabavki, privredni kriminal i korupcija u državnim organima. Pitanje poslovanja sa Velefarmom istražuje se i u pravcu sumnjivih transakcija akcijama u ovoj kompaniji", tvrdi sagovornik blizak istrazi.

Prema njegovoj oceni, ove štetne radnje nisu mogle da budu plod rada jednog čoveka, već je u te malverzacije upetljan veliki broj ljudi, pa su zbog toga pod proverom zaposleni u Galenici, Velefarmu, ali i tzv. treća lica koja su u farmaceutske kombinacije upala iz potpuno nejasnih pozicija.

Velefarm: Nema nezakonitosti

Veledrogerija Velefarm odbacila je kao neistinite navode da je bilo nezakonitosti u njihovom poslovanju sa farmeceudskom kompanijom Galenika.
"Velefarm odbacuje kao neistinite navode u vezi sa zakonitošću poslovanja sa Galenikom u bilo kom segmentu. Pored svih kontrola, nije ustanovljena nijedna zloupotreba u poslovnom odnosu sa Galenikom", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, kupoprodajni ugovor između Galenike, Velefarma i firme Farma trejd, koji je sklopljen u decembru 2008. na predlog kompanije Galenika, raskinut je već u martu 2009. godine a Velefarm je od ugovorenog kontigenta uvezla svega osam odsto i nije naplatila nikakvu proviziju.

Dodaje se da je ugovor sklopljen jer u tom periodu, Galenika nije imala mogućnosti adekvatnog skladištenja sirovina i gotovih proizvoda, pošto je u toku bila rekonstukcija kapaciteta.

Iza cele afere stoji uvoznički i distributerski lobi

U sindikatu Nezavisnost tvrde da iza cele afere stoji uvoznički i distributerski lobi, a predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić nema informacije o tome šta tačno proveravaju istražni organi.
Podseća da su problemi sa likvidnošću u Galenici nastali između ostalog zbog dugova koje prema Galenici nisu izmirile veledrogerije, a pre svih Velefarm, Vetfarm i Bg Farm. On tvrdi da iza cele afere Galenika stoji uvoznički i distributerski lobi, koje je država favorizovala svojim odlukama na štetu domaćih proizvođača.

"Vi imate podatak da je carina za uvoz lekova iz zemalja CEFTA nula posto, a carina za uvoz sirovina je osam posto. Sam taj podatak govori da država jednostavno na taj način favorizuje uvoznike lekova odnosno trgovce. Vi danas imate preko 250 uvoznika lekova koji na sve načine pokušavaju da svoje lekove 'uguraju' u sistem zdravstvenog osiguranja iako su potpuno istog farmakološkog dejstva, ali su zato do četiri do pet puta skuplji od galenikinih lekova", kaže on.

Pantelić međutim priznaje da ne postoji adekvatna kontrola poslovanja u samoj Galenici. Problem je to što i direktore i nadzorne organe postavljaju političke partije. On objašnjava da je država još uvek vlasnik sto posto akcija Galenike i samim tim državni organi postavljaju i menadžment i upravni odbor i nadzorni odbor, i tako sami sebe praktično kontrolišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: