"Kakav bi bio ministar da kažem posle 15 dana"

Srbija ima apsolutnu zabranu za uzgoj i korišćenje GMO, a tek nam sledi ozbiljna i transparentna rasprava, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

17:00

"Nama sledi jedna ozbiljna transparentna rasprava i oni koji kritikuju i oni koji brane celu priču. Dobićemo jasan stav“, rekao je Nedimović gostujući u Kažiprstu B92.

Na pitanje da li je on za ili protiv genetski modifikovane hrane, Nedimović odgovara: „Kakav bi bio ministar poljoprivrede ako bih posle 15 dana mogao da se izjasnim o takvoj stvari, nauka treba da nam da konačan odgovor.“

Nedimović kaže da je to za nas vrlo kompleksno pitanje, komentarišući izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da mi već na neki način konzumiramo GMO hranu.

Kako kaže, akcenat će biti, kako je naveo i premijer u ekspozeu, na prerađivačkoj industriji jer proizvod ima veću vrednost od sirovine.

On je gostujući u Kažiprstu rekao da će se ta priča intenzivirati i podržati kroz budžet. "Cilj je da Srbija ne prodaje samo sirovinu, već da je prodajemo kao poluproizvod ili proizvod koji će imati dodatnu vrednost“, istakao je on.

„Već sagledavamo budžet u agraru, nadam se da ćemo uspeti da izdvojimo više sredstava za investicije“, dodao je Nedimović.

Iz ugla proizvođača investicije se ne čine kao najvažnija stavka, već subvencije, a Nedimović kaže da se čini neverovatno, ali da se više od 200 miliona evra kroz subvencije direktno implementira, a da je cilj ministarstva da to bude i više.

„Davanja iz budžeta su velika, ali nisu bila za investicije, a sada je to cilj“, kaže on.

Na pitanje da li se misli na strane ili podsticaj domaćih investitora Nedimović kaže:

„Te fraze da se pomažu samo strani investitori – ja dolazim iz sredine gde ima dosta investitora. Naša osnovna borba treba da bude kako da roba ode na druga tržišta. Čim ima više tačaka na koje se roba plasira - cena raste.“

Ovih dana se mnogo priča o „obračunu sa uzurpatorima zemljišta“, a Nedimović kaže da je suština identifikacija uzurpatora, i da se one parcele koje nisu bile dugo obrađivane, da krenu da se obrađuju.

On je istakao da je već sada 120 hektara zemlje više.

Veliko pitanje je i kakav je kvalitet hrane koju konzumiraju građani, a Nedimović kaže da je baš o tome razgovarao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

„Kreiraćemo Nacionalni savet za bezbednost hrane, to nije postojalo. To je telo koje će na naučnoj osnovi sugerisati kako da uredimo ovu oblast, a uključićemo i naučne institute, fakultete, potrošače. Svi će sučeljavati svoja mišljenja. Posle toga ćemo ići u kontrolnu meru kvaliteta“, objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: