Utorak, 02.09.2014.

10:04

"Kina kao da hoće da nas otera"

Sve veći broj stranih kompanija u Kini tvrdi da je na meti nefer antimonopolskih istraga i najavljuju da bi mogle umanjiti svoje investicije u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

To se navodi u izveštaju Američke privredne komore u Kini, a izveštaj je najnovija kritika antimonopolskih istraga pokrenutih u Kini protiv globalnih proizvođača automobila, tehnoloških dobavljača i drugih stranih kompanija.

Svi ti investitori su se u poslednjih nekoliko meseci suočili sa zaokretom situacije, nakon što su krajem 2013. godine pozdravile planove vladajuće Komunistisčke partije da državnu privredu otvori privatnoj konkurenciji, prenosi agencija AP.

Skoro polovina kompanija koje su prošle nedelje učestvovale u anketi američke Komore tvrdi da je na meti "selektivnog i subjektivnog sprovođenja antimonopolskih istraga", navodi se u izveštaju Komore, i dodaje da je Kina suočena sa rastućim rizicima "pošto joj preti da trajno izgubi reputaciju poželjne investicione destinacije".

"Mnogi kineski propisi su preterano fokusirani na strane multinacionalne kompanije", izjavio je direktor Komore, Greg Giligan.

Od 164 ljudi koji su učestvovali u anketi, 60 odsto njih je reklo da se osećaju "manje dobrodošli" u Kini, što je veliki porast u odnosu na sličnu anketu sa kraja 2013. godine, u kojoj je 41 odsto od 365 ispitanika iznelo isti stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: