Petak, 08.02.2013.

11:51

Cene goriva u Srbiji miruju

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji u prethodnih sedam dana gotovo da se nisu menjale i dalje su u proseku cena derivata u regionu.

Izvor: Tanjug

Default images

Minimalne promene u cenama su najčešće nastajale pod uticajem lokalne i regionalne konkurencije benzinskih stanica, pokazala je Analiza Uduruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Prosečna cena benzina evro premijum 95 je 152,9 dinara za litar, evro BMB 98 177,9 dinara, BMB 95 147,3 dinara, evrodizela 152,9 dinara, dizela D-2 147,8 dinara, a TNG-a 83,4 dinara.

Prelazni period do potpunog ukidanja prodaje dizela D2 u Srbiji protiče u izrazito neravnomernim isporukama, tako da su izuzimajući benzinske stanice NIS-a, rezervoari većine drugih ditributeri gotovo prazni.

Najjeftinije gorivo u regionu izraženo u evrima je u Bosni, Albaniji i Makedoniji, a najskuplje u Grčkoj, Mađarskoj i Sloveniji, dok su u svim ostalim zemljama prosečne cene gotovo izjednačene.

Odnos cena je određen pre svega visinom državnih zahvatanja u svakoj od zemalja.

Kada je reč o ceni sirove nafte tipa brent, na osnovu koje se formiraju cene nafte drugih kvaliteta, ona već dva meseca ima trend rasta.

Jučerašnje trgovanje je završeno cenom od 117,59 dolara za barel, dok je samo dva meseca ranije cena barela nafte iznosila 106,3 dolara.

Mišljenja svetskih analitičara su podeljena oko daljeg kretanja cene nafte, navodi se u saopštenju UNKS-a i dodaje da to poskupljenje nafte nije ozbiljnije uticalo na krajnju cenu goriva, čiji rast po pravilu doprinosi smanjenju potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: