Španski "Robin Hud" protiv štednje

Gradonačelnik gradića Marinalede, koji je ukradene namirnice delio siromašnima, želi da ubedi druge lokalne čelnike da se usprotive vladinim merama štednje.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

16:17

Default images

Kako bi u to ubedio svoje kolege gradonačelnik Huan Manuel Sančes Gordiljo, koji je i poslanik regionalnog parlamenta, krenuće pešice na tronedeljno putovanje Andaluzijom.

Gordiljo, gradonačelnik gradića u Andaluziji u kojem živi 2.645 stanovnika, rekao je da je hrana, odneta prošle nedelje iz prodavnica, raspodeljena porodicama najteže pogodjenim ekonomskom krizom u Španiji, javio je Rojters.

Sedam osoba uhapšeno je zbog učestvovanja u dvema kradjama u trgovinama u kojima su članovi sindikata, uz podršku članova koji su ih bodrili, napunili kolica u supermarketu, a zatim iz njih izašli ne plativši dok je Sančes Gordiljo (59), stajao ispred radnji.

Gradonačelnik uživa politički imunitet kao poslanik parlamenta Andaluzije, ali tvrdi da bio bi sretan da mu ukinu imunitet i uhapse ga.

"Ima ljudi koji nemaju dovoljno hrane. U 21. veku, to je apsolutna sramota", rekao je Sančes Gordiljo Rojtersu.

Španska konzervativna vlada smatra da se jedan zvaničnik ne sme tako ponašati i optužuje ga da samo traži publicitet.

"Ne možete istovremeno biti Robin Hud i notingemski šerif", rekao je portparol vladajuće Narodne partije u nacionalnom parlamentu.

Andaluzija je jedna od španskih pokrajina najteže pogođena ekonomskom krizom, jer je svaki treći radnik bez posla. Sančes Gordiljo će tokom obilaska andaluzijskih gradova pokušati da ubedi kolege da prestanu da plaćaju dugovanja, zaustave otpuštanja zaposlenih, izvršenja sudskih naloga o izbacivanjima iz stanova i da ignorišu zahteve centralne vlade za uštedama u budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: