Smanjite poreze, povećajte plate

Topli obrok i regres ne bi trebalo da se oporezuju, jer bi na taj način više novca otišlo u ruke zaposlenima, naročito onima koji primaju minimalnu zaradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

17:04

Default images

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Boško Savković kaže da je predlog UPS da se utvrde nominalni iznosi od oko 6.000 dinara za topli obrok i 20.000 za regres, naglašavajući da država ne bi bila oštećena u velikoj meri neubiranjem prihoda po tom osnovu.

"To bi bile sume koje bi zadovoljile većinu radnika", tvrdi Savković i navodi da ako se 3.000 dinara isplaćuje zaposlenom na ime toplog obroka, zbog oporezivanja taj trošak za poslodavca je 5.100 dinara. Savković je zatražio od sindikata da, imajući u vidu uslove poslovanja privrede, budu susretljivi i fleksibilni prilikom potpisivanja granskih kolektivnih ugovora i da imaju u vidu da u uslovima besparice topli obrok i regres postoju neka vrsta socijalne kategorije, dodatne finansijske pomoći radnicima koji primaju male plate.

On je podsetio da je Opšti kolektivni ugovor nametnuo brojne troškove poslodavcima, koje ne mogu da pokriju u uslovima krize i kada je privredna aktivnost smanjena.

Savković je naveo da je zakonodavac uveo loše rešenje po kome su regres i topli obrok oporezuju kako i sva druga zarada, ali nije predvideo u kom iznosu se oni isplaćuju, te su pojedini poslodavci da bi ispoštovali tu normu, "davali topli obrok u iznosu i od dva dinara", što je takođe veoma loše za radnika.

Postojala su dva načina kako da se to reši, dodao je Savković, a jedan način rešavanja problema je bio da se granskim kolektivnim ugovorom odredi koja je maksimalna visina regresa i toplog obroka koja se neće oporezivati, ali se shvatilo i da bi tu bilo "prostora za manipulaciju".

Na kraju, došlo do stava da se utvrde pomenuti nominalni iznosi i da se traži od države da ti iznosi ne budu oporezivani.

U UPS-u upozoravaju da će sledeća godina još biti teža i da nisu tačne procene da će se zaustaviti pad zaposlenosti "jer su firme na minimumu potencijala za zapošljavanje".

Država odgovorna za one koji ne plaćaju porez

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije (UPS) Boško Savković kaže da bi država trebalo da kazni poslodavce koji ne plaćaju poreze i doprinose i ne isplaćuju plate.
"Toliko je poslodavaca, da je to sramota, koji ne isplaćuju ni poreze, ni doprinose, ni plate radnicima. Ne mogu ja da budem odgovran za to, nego država koja će takve poslodavce da otera u zatvor, jer oni rade protivzakonito", rekao je on.

Savković je istakao da su medju najvećim firmama koje ne uplaćuju poreze i dorinose javna preduzeća, a ne privatne firme.

"Nije bez veze zašto se iz budžeta Srbije 46 odsto čak odvaja da bi se dopunio penzioni fond. To je upravo zato što najveće firme i javna preduzeća nisu plaćali doprinose poslednjih desetak godina", rekao je on.

Savković je dodao da se "crna lista" firmi koje ne plaćaju doprinose Fondu za penzijski i invalidsko osiguranje (PIO) vodi kao službena tajna i da i prestavnici UPS u tom fondu nemaju pravo da zvanično kažu koja su to preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: