(Ne)zaštićeni stanari žive u strahu

Pošto problem „zaštićenih stanara“ nije rešen Zakonom o restituciji, sada čekaju zakon o stanovanju. Sudovi presuđuju na štetu rođenih posle 1973. godine

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2011.

00:12

Default images

Korisnika stanova u privatnom vlasništvu u Srbiji ima oko 40.000, i oni žive u nešto više od 10.000 stanova.

Njihovo udruženje pismeno se obratilo vicepremijeru Božidaru Đeliću tokom trajanja javne rasprave o Predlogu zakona o restituciji. Tražili su da država obezbedi stare vlasnike i omogući „zaštićenim stanarima“ da otkupe stanove.

Jer, ovako, stari vlasnici ne mogu da ih izbace na ulicu, niti mogu samoinicijativno da im povećaju kiriju, ali ni oni ne mogu ništa da urade sa stanovima koji formalno nisu njihovi, a na koje, ipak, plaćaju pola poreza. Zakon će se sledeće nedelje naći u skupštinskoj proceduri i sada je već sasvim jasno da se neće baviti problemom starih vlasnika i zakupaca na neodređeno vreme. "Bio je to najlakši i najjeftiniji način da država reši problem. Žao nam je što je, zbog brzine i potrebe da ispoštuje evropske rokove, problem gurnula pod tepih", kaže prof. dr Vlastimir Dedović, predsednik Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu.

Razočarani, zakupci se nadaju da će njihove probleme onda rešiti izmene i dopune Zakona o stanovanju. "Država je ovaj problem napravila i ne može sada da se odrekne odgovornosti", poručuje Dedović.

U resornom Ministarstvu za prostorno planiranje, ipak, ne misle tako. Kako je za Novosti potvrđeno, tačno je da se pripremaju izmene i dopune Zakona o stanovanju, ali, kako sada stvari stoje, promena vezanih za status „zaštićenih stanara“ neće biti.

Prema prvom republičkom zakonu o stanovanju, usvojenom 29. jula 1973, posle te godine ne može se steći status člana porodičnog domaćinstva zaštićenog podstanara, objašnjavaju u Ministarstvu. Tačnije, svi koji su rođeni posle tog datuma nisu mogli da naslede od roditelja pravo zakupa na neodređeno vreme.

Sve probleme nastale iz ovoga, bile su, kažu, dužne da reše opštine do 2000. godine. To se, međutim, nije desilo. Po Dedovićevim rečima, od 2.500 zahteva podnetih beogradskim opštinama, pozitivno je rešeno samo 65! Ipak, ima tumačenja da, bez obzira na to što su obaveze opština oročene do 2000, one nisu prestale ni do danas.

"Neki od ovih slučajeva već su završili pred Međunarodnim sudom u Strazburu, a ja očekujem da će mnogi tek biti prosleđeni. Država ne može da žmuri na to da više desetina hiljada ljudi bude izbačeno na ulicu, jer se krši Zakon o stanovanju. Po njemu, stanarsko pravo zakupca na neodređeno vreme je nasledno", kaže Dedović.

On je decidiran da Zakon iz 1973. samo podrazumeva da oni koji se posle tog roka usele u nečiji stan, bez obzira na to koliko dugo u njemu žive, ne mogu steći stanarsko pravo. Što se tiče onih koji su tu rođeni - oni bi trebalo da ostanu zaštićeni. A da li će to misliti i sud u Strazburu - videćemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: