Vlast sad ne želi veće zarade

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da ne postoji odluka prema kojoj će predsedniku Srbije, članovima Vlade i poslanicima od 1. januara biti povećane plate.

Izvor: Politika, Press

Četvrtak, 11.11.2010.

23:25

Default images

Da plate državnim fukcionerima nipošto neće biti povećavane dok je država u krizi, izjavio je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Premijer Mirko Cvetković je reagovao zbog izjave ministarke za NIP Verice Kalanović da članovi Vlade i zaposleni u ministarstvima u narednoj godini mogu da očekuju „blago povećanje plata budući da ekonomija pokazuje blagi oporavak".

Premijer Cvetković kaže da če se "odmrzavanjem plata, u januaru, za tri odsto, povećati zarade zaposlenima u javnom sektoru čije su plate dve godine bile zamrznute. Ali, zaposleni u javnom sektoru su lekari, prosvetari, policija, hiljade službenika čija su primanja od 15.000-30.000 dinara. Oni su najviše podneli teret krize, od njihovih plata sredstva su išla u Fond solidarnosti". Najavu ministarke Kalanović da će članovima Vlade plate biti povećane od početka godine demantovao je i njen partijski predsednik Mlađan Dinkić, koji kaže da bi davanje povišica ministrima bilo krajnje nemoralno.

"Ima mnogo prečih stvari da se završi u ovoj državi. Prvo treba povećati plate i penzije građanima, obnoviti Kraljevo od zemljotresa, platiti dugove države od 200 miliona dinara za komunalije, podmiriti ostala dugovanja i socijalna davanja, obezbediti novac za dalju stimulaciju investitora... Jasno je da to nema veliki finansijski efekat, ali reč je o simboličnom i moralnom potezu", rečeno je u kabinetu Dinkića.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić smatra da bi povećanje plata poslanicima i ministrima bilo potpuno kontraproduktivno i da bi to javnost loše prihvatila.

"Povišica se može dati onima sa najnižim primanjima u državnoj administraciji, recimo vozačima i čistačicama koji rade za 15.000 ili 20.000 dinara. I u boljim prilikama treba ispraviti nelogičnosti da direktori nekih agencija imaju više plate od predsednika i premijera ili pomoćnici ministra od samog ministra", kaže Ljajić.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković takođe smatra da ministrima nikako ne treba povećavati plate pre nego Srbija izađe iz ekonomske krize.

"Ali, javnost treba da zna da većina zaposlenih po ministarstvima ima niske plate. Sekretarica ministra zarađuje 18.000 mesečno, a pripravnik sa fakultetom 26.000 dinara. To dugoročno nije dobro za državu jer plate ne stimulišu dobre kadrove da rade u bitnim državnim institucijama", navodi Srećković.

Ni poslanici neće da im se povećaju plate

Hoće li poslanici iskoristiti mogućnost koju im daje vlada, posle dogovora sa MMF-om, odlučivaće, kad za to dođe vreme, Administrativni odbor, a pojedini njegovi članovi već sada tvrde da neće glasati za takav predlog. Većina poslanika Skupštine Srbije smatra da „nije vreme za razgovor o povišicama plata, ni za poslanike, ni za ministre, jer nas čeka teška godina”.
Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a, kaže da „o povišici plata poslanicima i svim drugim funkcionerima, tu mislim na članove vlade, agencije i javna preduzeća, treba razgovarati tek kad bruto-društveni proizvod bude porastao iznad 4,5 odsto”. Čolaković, koji je član Administrativnog odbora, kaže da će on, u skladu sa ovim stavom, glasati na sednici ovog tela kada se o tome bude raspravljalo.

Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a, kaže da je u medijima video da sledi povišica i dodaje da „ne odlučuje opozicija o povišici, već vlast, ali koliko sam video to povećanje je minimalno, pa ne mislim da je to razlog da se digne velika prašina. Ima u Srbiji mnogo većih plata od poslaničkih, mislim da svaki predsednik opštine ima veću platu.

Meho Omerović (ZES-SDP) kaže da je „bespredmetno raspravljati o povišicama plate, jer se tako šalje loša poruka građanima, koji teško žive”. Omerović ističe da je, „povišica za poslanike takva da sigurno neće povećati standard, ali će zato sniziti rejting parlamentu”. On dodaje i da ne vidi „ni jedan jedini razlog da članovi vlade povećaju sebi plate, jer, kao odgovorni ljudi, vide kako se teško živi u Srbiji”.

Rade Obradović (DSS) kaže da „ne postoji nijedan razlog da poslanicima budu povećane plate, ali ni ministrima u vladi, jer ne rade ništa da uvedu red u ovu zemlju”. Obradović dodaje da u „javnom sektoru vlada haos, niko ne misli šta će sa 200.000 onih koji su ostali bez posla, vlast veštački briše iz statistike nezaposlene, pa izgleda da taj broj ne raste, neka naša vlada i ministri odu u prodavnicu da vide cene i kako teško građani žive”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: