Penzionerima po 5.000 već u oktobru

Potpredsedik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da će penzioneri koji primaju do 29.999 dinara dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara i to prvih dana oktobra.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 10.09.2010.

00:04

Default images

"To je konačno i to je dogovoreno u najužem rukovodstvu države", rekao je Krkobabić i precizirao da je reč o 77 odsto penzionera.

"Druga novost, izuzetno važna i značajna ne samo za penzionere nego i za zaposlene, je da će se od 1. januara 2011. godine usklađivati penzije i plate tri puta godišnje - 1. januara, 1.aprila i 1. oktobra", rekao je Krkobabić.

On je ocenio da je to "veliki iskorak prema standardu građana" i dodao da za ove isplate nije potrebna pomoć MMF-a, već "sve možemo isplatiti iz sredstava Srbije i nećemo imati nikakvih dubioza".

"To je veliki pomak i na taj način smo stavili u ravnopravan položaj radnike u javnom sektoru i penzionere. Radnici su dobili po 5.000 dinara, a sada će i penzioneri i u oba slučaja je limit primanja, da bi se dobila jednokratna pomoć, bio nesto iznad proseka", naveo je potpredsednik Vlade i dodao da je "Srbija stabilna zemlja".

U Vladi Srbije je potvrđeno da je postignut koalicioni dogovor da se početkom oktobra počne sa isplatom jednokratne pomoći penzionerima od po 5.000 dinara za primanja ispod 30.000 dinara mesečno, kao i da će za isplatu penzionerima biti potrebno više od 6,5 milijardi dinara.

"Na nivou koalicije prihvaćen je predlog podpredsednika vlade Mlađana Dinkića i Jovana Krkobabića da se svim penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara isplati novčana pomoć od 5.000 dinara", navode u Dinkićevom kabinetu.

"Penzioneri su apsolutni prioritet u raspodeli tog novca u budžetu jer će će se taj dodatak vratiti domaćoj privredi s obzirom da penzioneri uglavnom kupuju domaću robu", naglašavaju u kabinetu ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

U kabinetu podsećaju da su već isplaćena pomoć od 5.000 dinara zaposlenima u javnom sektoru, ali i druge mere koje je preduzelo Ministarstvo ekonomije (isplata keš i subvencionisanih kredita) dale rezultate jer je povećan promet u domaćim trgovinskim radnjama.
Ministarka finansija Diana Dragutinović je ranije izjavila da će penzioneri jednokratnu pomoć od 5.000 dinara primiti u oktobru, ali nije mogla da precizira koje kategorije penzionera će tu pomoć dobiti.

Dragutinovićeva je objasnila da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije, koja je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila jednokratnu isplatu pomoći penzionerima.

Prema njenim rečima, u opticaju su dve varijante - prva je da svi penzioneri koji primaju manje od 30.000 dinara dobiju jednokratnu pomoć, a po drugoj pomoć bi dobili svi koji imaju penzije ispod proseka.

Za prvu varijantu bi bilo potrebno oko 6,5 milijardi dinara, rekla je Dragutinovićeva i navela da bi u tom slučaju pomoć primili vojni penzioneri, penzioneri iz fonda PIO, kao i korisnici "zemljoradničke" penzije.

Druga varijanta, koja podrazumeva da jednokratnu novčanu pomoć prime svi penzioneri koji primaju penzije ispod proseka, omogućila bi izdvajanja manja za 1,5 milijardi dinara.

Zahtevi veći od mogućnosti

Sa druge strane, prema nekim izvorima, moguće je da će isplata biti odložena do novembra, a razlog za ovo odlaganje leži u činjenici da su zahtevi za dodatnu potrošnju raznih ministarstava značajno veći od mogućnosti.
Naime, zahtevi za dodatnu potrošnju su preko deset milijardi dinara, dok se budžetom, iz iznosa planiranog za kapitalne izdatke koji neće biti izvršeni, može izdvojiti svega šest milijardi dinara.

Ukupna vrednost zahteva za dodatnu potrošnju, koji stižu iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, uglavnom za finansiranje kredita i drugih stimulativnih mera, Penzionog fonda - za isplatu brze i pravične jednokratne pomoći penzionerima i Ministarstva poljoprivrede za rešavanje problema nestašice mleka, verovatno će premašiti konačni iznos raspoloživih sredstava za preraspodelu.

Zato ćemo morati da odredimo prioritete, a odluka o njima bi trebalo da bude doneta u vreme narednog razmatranja sporazuma sa Fondom, kaže se i u Pismu o namerama koji je u četvrtak usvojila Vlada Srbije.

Prioritet Ministarstva finansija biće, kako je navedeno, isplata 1,5 milijarde dinara socijalno najugroženijim slojevima stanovništva, kroz finansiranje narodnih kuhinja, isporuke lanč i higijenskih paketa i pomoći najsiromašnijim opštinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: