Toyota Prius Sol

Širom sveta veliki napori ulažu se u očuvanje čovekove sredine, sprečavanje daljeg širenja ozonskih rupa, seče amazonskih šuma, topljenja lednika, izbacivanja fosilnih goriva iz upotrebe... Jedni od najvećih zagađivača naše planete, i centar pažnje ovog dela B92 sajta jesu automobili. Predstavljamo vam doprinos automobilske industrije očuvanju prirode - Toyotu Prius.

Uticaj i popularnost ovog auta posebno su primetni u ekonomski razvijenim zemljama čije stanovništvo ima razvijenu svest o zaštiti prirode.

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2007.

17:02

Default images

Da li isključujete motor vašeg auta na semaforima dok je traje crveno svetlo? Da li reciklirate PET ambalažu? Gde bacate istrošene baterije i tonere?

U Beogradu veliki broj tajmera na semaforima nije ispravan, kontejneri za bacanje PET ambalaže dobro su skriveni i slabo raspoređeni po gradskim kvartovima, a da biste se na ispravan način otarasili iskorišćenih baterija morate ih sakupljati sve dok ne krenete u inostranstvo pa ih tamo odložite na mestima koja su za to predviđena. U 21. veku kod nas nije lako čuvati prirodu.

Kako to Prius radi?

Na levoj strani fotografije nalazi se benzinski motor snage 77 KS a desno je elektro-motor snage 68KS
Ispod haube Toyote Prius nalaze se dva motora i jedna baterija. Jedan motor je električni i on pruža drugom, benzinskom motoru, dodatnu snagu pri čemu u velikoj meri smanjuje potrošnju goriva a samim tim i emitovanje štetnih izduvnih gasova.

U zavisnosti od uslova vožnje auto pokreću ili elektro ili benzinski ili oba motora. Prelaz sa jednog na drugi izvor snage potpuno je automatizovana operacija koju kontroliše kompjuter ugrađen u auto - Hybrid Synergy Drive System.

Spoljašnjost auta je dizajnirana tako da se što manje protivi kretanju kroz vazduh (Cw = 0.26). Ova vrednost ne samo da doprinosi smanjenju buke u kabini veći smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 (104 g/km).

Kako izgleda za volanom

Umesto seta ključeva, uz Priusa vam sledi „pametna kartica“ kojom obavljate sve poslove otvaranja / zatvaranja vrata i pokretanja motora. Možete je držati u džepu, tašni ili rancu i dovoljno je samo približiti se autu, uhvatiti kvaku i otvoriti vrata.

Da biste „uključili“ auto, potrebno je pritisnuti kočnicu i pritisnuti „Power“ dugme na kontrolnoj tabli. Tada, umesto zvuka paljenja motora koji očekuje svaki vozač, pred vašim očima bez i jednog šuma odigrava se svetlosna predstava raznih lampica i desplejeva koji vas obaveštavaju o trenutno aktuelnim podešenjima i aktivnim sistemima.
Pored najsavremenije tehnologije zapakovane u ovaj auto ispod ekrana imamo sat koji kao da je premešten iz Corolle sa kraja devedesetih
Na vrhu centralne konzole nalazi se glavni informaciono / kontrolni displej (dijagolale 7 inča) osetljiv na dodir. Ovakav ekran ne može se naći u svakom autu što ga čini jako privlačnim za dirkanje. Treba provesti bar deset minuta na parkingu upoznajući se svim opcijama umesto vršiti istraživanja menija tokom vožnje nekom od sporednih ulica - ne samo zbog toga što će vaša pažnja biti podeljena, već će vas pešaci, deca koja se igraju na ulici i drugi teže primetiti dok se krećete pogonjeni elektro-motorom. Auto se jednostavno ne čuje. Sa druge strane, „nevidljivi“ mod najviše će ceniti šaljivdžije koje žele da se sa leđa prišunjaju poznanicima, na pola metra od njih zatrube i prestrave boga u njima.

Tač skrin prekriven je mat slojem koji će uglavnom dobro skrivati otiske prstiju ostavljene tokom uporebe. Sva interaktivna polja su lako čitljiva i uokvirena kako ne bi prekomerno odvlačila pažnju sa druma.
Info centar podešen je da vam automatski prikazuje „Energy monitor“ koji vas obaveštava o tome šta Hybrid Synergy Drive System radi u svakom trenutku vaše vožnje.

Na ekranu predstavljena su sva četiri točka (vrte se kada je auto u pokretu) oba motora i baterija. Svi prikazani elementi spojeni su kanalima koji vam govore šta je od pogonskih jedinica trenutno aktivno. To je ujedno i jedini način da saznate šta vas pokreće i kako tačno funkcioniše sistem ovog hibridnog auta.

Ako se vozite sporo kroz grad pogoniće vas elektro-motor. Točkovi na ekranu biće spojeni sa baterijom, i smer kretanja energije biće od baterije prema točkovima. Prilikom svakog pritiska kočnice smer kretanja energije ići će od točkova prema elektro-motru i nazad do baterije, jer prilikom svakog kočenja Priusov sistem pretvara kinetičku u električnu energiju i puni bateriju. Prilikom svakog zaustavljanja auta zaustaviće se i motori, ali će biti spremni da pokret čim vi pritisnete komandu gasa.

Ako se baterija približi pražnjenju, uključiće se benzinski motor koji će i/ili pomoći kretanje auta i poslužiti kao agregat za punejnje baterije.
Kada tokom vožnje na otvorenom putu, dok vas pogoni benzinski motor (77 KS), poželite da preteknete nekoga u pomoć će vam priskočiti i elektro-motor (68 KS) što ćete osim na ekranu primetiti i vidnom injekcijom snage koja podseća na trenutke aktiviranja turbine kod TDI motora.
U tim trenucima vaš info ekran svetleće punom snagom jer su svi elementi sistema aktivni.

Dalje, meni vas može odvesti na statistiku o potrošnji goriva na 100km, u poslednjih pola sata vožnje, podeljenu na periode od po 5 minuta. Takođe, na ovoj strani prikazuje se i količina električne energije generisana tokom vožnje.

Pomoću ovako detaljnih podataka o potrošnji možete proučavati razne stilove vožnje kako biste pronašli onaj koji je najekonomičniji, odnosno najviše doprinosi našoj sredini.
Sol paket donosi farove za maglu, kožom presvuèen volan podesiv po visini...
Sledeća opcija je kontrola audio sistema sa MP3 WMA plejerom i 9 zvučnika. Kvalitet zvuka JBL sistema najbolje je opisati rečima „ne treba vam ništa bolje“.

Klima uređajem takođe upravljate putem ovog ekrana ali kontrole su postavljene i na sam upravljač, tako da za ovu operaciju ne morate rasipati previše pažnje.

Osim kontrole klima uređaja, na upravljaču se nalaze i komande za odmagljivanje stakala, i upravljenje audio uređajem.
Komande gasa, koènice, menjaèa i upravljana obraðuje kompjuter pre prenošenja na toèkove. Rezultati su izuzetno precizna, laka vožnja i smanjena potrošnjom goriva
Po upoznavanju sa osnovnim funkcijama info centra spremni ste da nežnim pokretom desne ruke prebacite ručicu automatskog menjača u položaj za vožnju.

Ručica menjača nema direktnu vezu sa menjačem niti sa bilo kojim drugim mehaničkim sklopom. Ona je povezana sa kompjuterom koji od trenutka aktiviranja „Drive“ moda preuzima stvari pod svoje.

Specifičnost ovog sistema je da nema nekoliko stepeni prenosa, kako je to već uobičajeno u automobilskoj industriji, već kontinualni prenos snage motora na točkove.

Ovakvo rešenje oduzima vašoj vožnji karakteristične trzaje koji nastaju prilikom promena brzina.
Prius se ovde ukljuèuje
Da biste pokrenuli auto, u ovoj fazi dovoljno je samo lagano skloniti desnu nogu sa kočnice (nije direktno povezana sa kočionim mehanizmom već sa kompjuterom) i Prius počinje bešumno kretanje.

Osećaj kretanja prilično je neobičan, kao da ste zamolili prolaznike da poguraju vaš auto jer vam je akumulator prazan. Naravno svaka sličnost nestaje kada malo jače nagazite papučicu gasa (nije direkto povezana sa motorom već, pogađate, kompjuterom) i poterate Prius svim raspoloživim resursima.

Iako su mnogi od vas čitali razne opise karakteristika ovog auta, kada ste za volanom, shvatate da su performanse sasvim zadovoljavajuće.
Prius je prilièno pregledan sa vozaèke pozicije. Mesta za noge je više nego kod konkurenata iz klase, ali putnici viši od 185 cm na zadnjoj klupi udaraæe glavom u
Rolls-Royce škola vozača uči profesionalce kako da iskoriste optimum iz svake situacije na drumu. Jedna od caka kojoj ih uče tamo je da nikada ne poslušaju klijenta koji želi da ga voze brže nego što to već čine (atentat se ne računa).

Vozači tada kažu „Yes, Sir“ za čim slediti nastavak vožnje obogaćen jačim cimanjem volana, jačim kočenjem snažnijim dodavanjem gasa, ukratko narušavanjem harmonije vožnje, ali nikako preko brzine kojoj su ih učili u školi. To će navesti putnika da pomisli da se kreće brže iako je zapravo samo promenjen stil vožnje.

Osećaj brzine kretanja sasvim je subjektivna stvar i često vas može zavarati. Prius sa svojim elektronskim komandama, obrađenim kroz kompjuter pre nego što su prenete na asfalt, upravo pruža jako nežnu i tihu vožnju. Ubrzanja jednostavno ne doživljavate na način na koj ste navikli, ali samo nekoliko sekundi od polaska sa semafora na dislpeju primetićete da se već krećete preko 70 km/h posle čega treba usporiti.
Standardni, kvalitetan Toyotin enterijer bez greške
Zanimljivo je da sa Priusom ne postoji ona povezanost između vas i auta koju osećate dok, na primer, vozite velikom uzbrdicom od Bubanj potoka prema Beogradu. Znate kako tada osluškujete motor, gledate u brzinomer ili obrtomer pa odmeravate kada je pravi trenutak da se prebaci u niži stepen prenosa... Kao da sa autom delite sav napor koji mašina u tim trenucima podnosi i govorite u sebi „hajde, možeš ti to“.

Na ovoj deonici puta uključili smo „kruz kontrol“, podesili na 90 km/h i bez noge na gasu, bez promene brzine kretanja ili stepena prenosa stigli na vrh uspona skoro kao „na auto-pilotu“.

Vožnja brzinom 120-130 km/h autoputem po našem mišljenu je optimalna (tiha i udobna) dok je maksimalna brzina 170 km/h.
Gepek krije 408 upotrebljivih litara zapremine. Ima dva nivoa. Baterije su skrivene ispod poklopca
Tokom vožnje po regionalnim putevima lakoća upravljanja još više je došla do izražaja. Već smo znali da pod haubom imamo na raspolaganju ukupno 145 KS i da preticanje neće biti problem, ali nismo bili sigurni kolio brzo možemo krivudati kroz krivine.

ABS (sistem protiv blokade kočnica), EBD (elektronski sistem za distribuciju sile kočenja), BA (sistem za pomoć pri kočenju u nuždi), VSC+ (sistem za kontrolu stabilnosti vozila) i električni servo upravljač čine da se Prius kroz krivinu kreće kao šestar po papriru. Karoserija se ne naginje, upravljač vam daje mogućnost da auto provezete tačno onom putanjom koju ste zamislili.

Sistemi su prilagođeni delovanju preko središnjih električnih/elektronskih kola i deluju kao delotvorna celina. Signali putuju preko tih kola iz jednog sistema u drugi i nadzire ih elektronski „mozak“.
Jedna od praktiènih pregrada u Priusu
U slučaju opasnosti, „mozak“ preuzima kontrolu, usklađuje reakciju i dovodi do maksimuma delotvornost pojedinih sistema. Pri kočenju, sistem „by-wire“ omogućava bolje iskorištavanje energije i time još bolju zajedničku delotvornost pogonskog sistema.

Za slučaj nesreće, automobil je opremljen sa osam višestepenih vazdušnih jastuka i bočnih vazdušnih zavesa na vozačevoj i suvozačevoj strani.
Proseèna potrošnja posle preðenih 539 km iznosila je 6,2 litre. Rezervoar je zapremine 45 litara
Potrošnja tokom testa iznosila je 6,2 litre benzina na 100 kilometara, gde je gradska vožnja odnela 90% ukupno pređene kilometraže. Krajem 2007. godine u gradsku vožnju, na žalost, spada milenje u koloni na putu sa Novog Beograda u centar grada u trajanju od sat i dvadeset minuta. Klima je tokom testa bila uključena non-stop.
U Priusu ne oseæate brzinu. Brzinomer je uvek u vidnom polju i podseæa vozaèa
Goriva je sve manjena svetu , postaje sve skuplje, gužve u saobraćaju sve su veće, a mi sve više zagađujemo vazduh koji dišemo. U ovakvim uslovima, u standardnom autu mislili biste da vam je rezervoar probušen, potrošnja bi dostigla neslućene visine, kao što dostiže i vaš krvni pritisak.

U beogradskim kolonama ukupno se nalazi samo 14 Priusa (zaključno sa julom 2007. godine). Skroman broj automobila posledica je visoke cene, koja za naš Prius iznosi skoro 30 000 eura sa svim dažbinama (21 000 bez carine i PDVa).
Toyota i B92 će se svojim zajedničkim i pojedinačnim angažovanjem kod nadležnih institucija truditi da omoguće i razne olakšice svim postojećim i budućim vlasnicima Priusa.

Akcija “Toyota & B92 za očuvanje životne sredine“ podrazumeva inicijativu B92 da kroz svoje medije ukaže na probleme očuvanja životne sredine.

U okviru akcije za očuvanje životne sredine B92 će za svoje potebe godinu dana koristiti Toyotu Prius.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: