Renault Clio III 1.2 16V

Clio treće generacije je znatno udobniji, prostraniji i bezbedniji od prethodnika, a uz to ima i povoljnu cenu, koja je u proseku niža od konkurencije. Ne izdvaja se posebnim detaljima, ne osvaja na prvi pogled, ali nudi mnogo za uloženi novac.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

22:46

Default images

Renault sa novim Cliom u potpunosti prati trend u B segmentu, pa je novi model 22 centimetra duži od Clia II, i ima prerađeno ogibljenje većeg Megana. Oduševljava ponudom prostora, udobnim sedištima koja su veća nego kod pomenutog Megana i odličnom zvučnom izolacijom, koja je na nivou kompakt klase.
Na uglednom EuroNCAP kreš testu novi Clio je osvojio maksimalnih 5 zvezdica što više ne čudi ama baš nikog. Ruku pod ruku sa čvrstom karoserijom idu i odlične kočnice koje zajedno sa novim Yarisom postavljaju domaći zadatak ostalima u klasi. Interesantno je da se pri naglom kočenju aktiviraju sva četiri migavca. Vrlo korisno.

Dizajn dopadljiv ali ne i avangardan

Renaultovi inženjeri su poslednjih godina mnogo rizikovali kada je dizajn u pitanju. Setimo se samo luksuznog Vel Satisa i "malenog" Modusa, ali i Megana II generacije koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sa Cliom III to nije slučaj. Za razliku od pobrojanih modela, novu Renaultovu uzdanicu u B segmentu krase konzervativnije linije. Visoko postavljen poklopac motora sa velikim prednjim branikom čini skladnu celinu.

Robusnom izgledu "njuške" dodatno doprinose velike svetlosne grupe koje su i dovoljno moćne. Enterijer izgleda dopadljivo ali imate osećaj već viđenog. Položaj za volanom je lako pronaći, i udobno će moći da se smeste i osobe više od 190 centimetara. Mesta na zadnjoj klupi ima dovoljno, i u ovoj klasi samo novi Yaris nude više mesta za kolena. Prtljažnik od 288 litara takođe spada u veće u klasi.
Odabrani materijali su dovoljno kvalitetni, a finalna obrada je više nego zadovoljavajuća, posebno ako uzmemo obzir cenu i klasu kojoj ovaj model pripada. Plastika je ugodno mekana na dodir i otporna na manje ogrebotine. Raspored komandi je dobar, sve je na dohvat ruke pa se svaki vozač vrlo brzo navikne na ovaj automobil.

Osnovni motor solidan radnik

Najslabiji agregat koji Renault ugrađuje u novi Clio je upravo ovaj na testu, od 1.2 litra, 16 ventila, sa jednim bregastim vratilom i 75 KS. To je znatno više od osnovnih motora koje konkurencija ugrađuje u Grande Punto (65 KS), Yaris II (68 KS), VW Polo (64 KS), C3 (60 KS) i Corsu (60 KS). Zbog toga je sa ovim agregatom moguće ugodno brzo putovati autoputem, pre svega jer peti stepen prenosa nije predugačko izračunat pa je relativno lako održavati brzinski prosek od 130-140 km/h. Na tim brzinama motor se vrti na obrtajima koji su daleko od crvenog polja, i dovoljno je tih sve do 5.000 o/min.

Maksimalnu brzinu od 167 km/h dohvati posle dužeg zaleta, a čak i tada u putničkom prostoru ostaje dovoljno tiho. Agregat raspolaže sa relativno malim obrtnim momentom od 105 Nm tek pri 4.250 obr./min., tako da morate vredno prebacivati stepene prenosa. Međutim, ono što smeta pri velikim brzinama je bezosećajni progresivni elektrohidraulični servo upravljač koji vozaču šalje premalo povratnih informacija.
Za razliku od upravljača koji nije dovoljno precizan, menjač je za svaku pohvalu, i jedan je od najpreciznijih u ovoj klasi. Doduše možda će nekom smetati pomalo "gumasti" osećaj prilikom promena stepena prenosa ali na to su se vozači Renaulta odavno već navikli. Navikli su se takođe i na umerenu potrošnju koja je na kraju testa iznosila 7,8 litara, iako ona može biti znatno niža, posebno ukoliko poštujete ograničenja brzine što vam toplo preporučujem u ovim vrelim danima.

Clio treće generacije je vrlo lako kontrolisati u graničnim situacijama, vrlo je stabilan i predvidljiv. Zadnji kraj ostaje miran čak i kada u oštroj krivini naglo oduzmete gas, tako da treba priznati da ovaj Renault ima izvrsno podešeno oslanjanje. Amortizeri imaju veliki hod, ali ipak manji Modus mirnije upija neravnine od novog Clia. Iako je Clio III dobio dorađeno Meganovo oslanjanje, veći model je primetno mekši i udobniji.
U svakom slučaju, gradski Renault je osetno udobniji od svih modela u B segmentu. Čak i letva volana ima amortizer koji odlično apsorbuje sve oscilacije koje ogibljenje prenosi sa kolovoza.

Oprema bogata

Automobil na testu imao je opremu Pack Clim i cenu od 11.434 € za verziju sa petoro vrata. Pored dva prednja i dva bočna vazdušna jastuka, u paketu dolaze i dve vazdušne zavese, gore pomenuti varijabilni servo upravljač, ABS, putni računar, blokada paljenja, električno pokretana prednja stakla, deljiva zadnja klupa, vozačevo sedište podesivo po visni, centralno daljinsko zaključavanje, zatamnjena stakla i manuelni klima uređaj. Testirana verzija je imala i solidni audio sistem za koji treba doplatiti 344 €.

Renault u Clio III ugrađuje i znatno snažnije benzinske agregate od 1.4 i 1.6 litara od 100 i 110 KS koji mnogo bolje pristaju ovoj karoseriji, ali i štedljivije common-rail dizelaše dCi od 1.5 litara i 70, 85 i 105 KS.

Bilo kako bilo, koji god motor odabrali nećete pogrešiti, samo je pitanje koliko ćete pogoditi jer je Clio treće generacije sasvim zreo i ozbiljan porodični automobil koji se i ne snalazi baš tako dobro u gradu kao njegov prethodnik, kako zbog dimenzija a tako i zbog kruga okretanja od 11,0 metara.
Šta ona kaže: Motor od 1,2 litra nije dovoljno jak, a kada je klima uključena, ubrzanja su očajno slaba. Ipak, većini vozača u Srbiji to neće smetati. Ovo je udoban, lepo dizajniran auto koji je idealan za duža putovanja – ukoliko odaberete verziju sa snažnijim agregatom.

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina   3.986 mm
širina    1.707 mm
visina    1.496 mm
zapremina prtljažnika  288/1038 l
masa praznog vozila   1.080 kg

PNEUMATICI 155/55 R 15

MOTOR

redni četvorocilindrični
gorivo: bezolovni benzin
zapremina: 1.149 ccm
maksimalna snaga: 75 KS pri 5.500 o/min
obrtni momenat 105 Nm pri 4.250 o/min.

PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h za 13,4 s
maksimalna brzina 167 km/h

POTROŠNJA

u gradu  7,6 l/100 km
na putu   4,9 l/100 km
prosečna 5,9 l/100 km

CENA

sa carinom i PDV-om 11.342

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: