Kia predstavila Cee'd GT Line i novi turbo-benzinac

Na sajmu automobila u Ženevi predstavljena je nova GT linija modela Cee'd koji će u gami Kije zauzeti mesto između standardne i sportske GT verzije ovog modela.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

09:50

Default images

Pored vidljivih dorada na enterijeru, Cee’d GT Line dobija i Kijin novi 1.0 litarski T-GDI turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem, kao i novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom.

GT Line biće na raspolaganju u sve tri varijante karoserije – kao petovratni Cee’d, Pro_cee’d sa 3 vrata i karavanski Cee’d Sportswagon:



Spoljašnjost GT Line nadovezuje se na dizajn modela Cee’da GT, sa LED dnevnim svetlima u obliku "kocki" i većim prednjim branikom.
Na zadnjem delu vozila kod hečbeka sa 5 vrata i modela Pro_cee’d izdvaja se GT branik i dve izduvne cevi na krajevima, dok Sportswagon ima dvostruku izduvnu cev na desnoj strani i zadnji difuzor.

Sve tri GT Line varijante serijski su opremljene aerodinamičnim dodacima na pragovima, zadnjim LED svetlima i novim 17 inčnim aluminijumskim felnama.
Unutrašnjost Cee’d-a GT Line upotpunjena je kvalitetnijim materijalima, koji unose u kabinu sportski ambijent, inspirisan enterijerom modela Cee’d GT i Pro_cee’d GT.

Kontrolna tabla je pored ostalog dobila i novo aluminijumsko start-stop dugme za startovanje motora, GT-ovski dizajn instrumenata i hromirane okvire ventilacionih otvora i prekidača za podizanje stakala.

Novi turbo-benzinac sa 120 konja

1.0 T-GDI motor
Pored premijere Cee’d GT Line modela, Kia će predstaviti i potpuno novi 1.0 T-GDI motor. Reč je o trocilindrašu, koji je napravljen sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i emisija CO2.

Ovaj motor proizvodi 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta i nudi niže emisije CO2 u odnosu na 1.6 GDI motor iz standardnog Cee'd-a, a trenutno je u procesu homologacije, koja će biti gotova do dolaska GT Line modela na tržište.

U GT Line modeilma, novi motor je standardno uparen sa stop-start sistemom (ISG) i manuelnim šestobrzinskim menjačem.

Kijin turbo motor, razvijen u njihovom centru za istraživanja i razvoj Namyang u Južnoj Koreji, i donosi sistem direktnog ubrizgavanja goriva pod visokim pritiskom, napredno hlađenje motora i integrisan izduvni kolektor, koji je zadužen za niže emisije.

Time se počela da se realizuje Kijina strategija održivog "daunsajzinga" motora, jer će se 1.0 T-GDI u budućnosti naći i u drugim modelima koji se prodaju na evropskom tržištu.

Više snage i efikasniji dizel motor

Osim novog turbo-benzinca, za potrebe GT Line modela dorađen je i 1.6 litarski CRDi dizelaš. Snaga je sa 128 KS povećana na 133 KS, a obrtni moment sa 265 na 285 Nm.

Neznatnim povećanjem performansi obrtni moment je na raspolaganju već pri malim brzinama, što omogućava lagano ubrzavanje u svim uslovima vožnje.

Novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom

Novi sedmostepeni DCT menjaè
Cee’d GT Line donosi još jednu tehnološku novost - sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT). Kijin novi DCT naći će se u ponudi GT Line modela sa 1.6 litarskim CRDi dizel motorom snage 133 KS.

Novi menjač takođe je razvijen u Kiji i napravljen tako da omogući manju potrošnju goriva, sportskiju vožnju karakterističnu za manuelni prenos, ali i udobnost i uglađenost automatskog menjala.

Kijini inženjeri očekuju da će novi DCT imati manju emisiju i manju potrošnju goriva u odnosu na automatski menjač sa 6 brzina.

Nakon Cee’d GT Line modela, novi DCT ubuduće bi trebalo da se nađe i u većini ostalih Kija.

Početak prodaje automobila iz serije Kia Cee’d GT Line u Evropi planiran je krajem 2015. godine, a kao i svi ostali modeli ovog proizvođača imaće sedmogodišnju fabričku garanciju (ili do 150.000 pređenih km).

Više fotografija sa ženevskog sajma automobila pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: