Tavares: Vreme je da Peugeot počne da zarađuje novac

Novi izvršni direktor kompanije Peugeot-Citroen (PSA) od 31. marta i zvanično je Carlos Tavares. Pred Tavaresom, koji je prethodno bio jedan od čelnika drugog francuskog proizvođača automobila, kompanije Renault, stoji težak zadatak - kako da PSA od dužnika pretvori u profitabilnu firmu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

11:00

Default images

U poslednjih pet godina PSA je napravio gubitke u visini od preko 7 milijardi evra i to mora da se promeni, rekao je novi izvršni direktor.

"Zarada očigledno nije bila jedan od prioriteta kompanije u prethodnom periodu", cinično je primetio Tavares. On je dodao da će od sada to biti prioritet broj jedan.

Međutim, to neće biti lako postići. Planovi za oporavak kompanije podrazumevaju optimizaciju broja modela u Peugeot-Citroen gami, jačanje prisustva na kineskom tržištu, koje polako postaje najvažnije za većinu svetskih auto-kompanija, i prilagođavanje proizvodnje u Evropi potrebama tržišta.
Peugeot 108
Tavares će 14. aprila otkriti detaljan plan za izlazak PSA iz krize. Jedna od stavki biće povećanje prihoda kompanije. To prema njegovim rečima znači da automobile treba prodavati "po pravoj ceni".

Plan obuhvata i smanjenje troškova proizvodnje, kao i efikasniju saradnju sa kooperantima i snabdevačima.

Tavares je primetio da je lager neprodatih vozila prevelik i da je potrebno smanjiti ga. On kaže i da će biti potrebno pažljivije i odgovornije ulagati novac u nove projekte, kako bi se osiguralo da se investicije isplate.
Citroen DS3 Cabrio
Kada je reč o modelima automobila, biće neophodno ukinuti one koji nisu profitabilni za kompaniju i izbegavati automobilske segmente u kojima je konkurencija prevelika.

Jedan od ključnih stubova strategije za oporavak PSA je jačanje Citroenove DS premijum marke, koja bi prema viđenju Tavaresa trebalo da se upusti u borbu sa odgovarajućim luksuznim modelima nemačkih kompanija.

Ipak, za tako nešto biće potrebno vreme, s obzirom da analitičari procenjuju da bi DS brend mogao postati profitabilan tek za 15 do 20 godina.

Pročitajte o tituli Automobil godine 2014. u Evropi, koju je osvojio novi Peugeot 308.

Pročitajte o modelu Peugeot 108.

Pročitajte o Citroenu DS 5LS za kinesko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: