Fisker na kraju ipak u kineskim rukama

Saga o usponu i padu američkog proizvođača luksuznih hibridnih automobila dobila je novo poglavlje. Prema najnovijim informacijama, bankrotiranu kompaniju kupila je kineska grupa Wanxiang za 149,2 miliona dolara (109 miliona evra).

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2014.

09:16

Default images

Iako se krajem 2013. pojavila vest da će Fisker Automotive biti prodat kompaniji Hybrid Tech Holdings, koja je ponudila 25 milona dolara (18,2 miliona evra), do toga nije došlo. Umesto direktne prodaje, organizovano je aukcija u kojoj je nakon 19 krugova nadmetanja Wanxiang pobedio Hybrid Tech Holdings.

Wanxiang se spominjao i ranije kao mogući kupac Fiskera. Ova kineska grupa postala je 2012. vlasnik takođe bankrotirane firme A123, koja je do tada snabdevala Fisker baterijama za hibridni pogonski sistem. Nakon što je A123 bankrotirao, Fisker je bio prinuđen da obustavi proizvodnju svog jedinog modela, sportske limuzine Karma.

Zbog nemogućnosti da dalje proizvodi i prodaje automobile, kompanija više nije bila u stanju da otplaćuje zajam koji je dobila od države za razvoj "zelenih" tehnologija.

Odluka o prodaji Fiskera trebalo bi da bude zvanično potvrđena 18. februara od strane sudije koji je bio zadužen za kompaniju nakon što je proglašen njen bankrot.

Ostaje da se vidi da li će novi vlasnik, koji sada poseduje kompletnu tehnologiju i resurse za izradu modela Karma, obnoviti proizvodnju ovog specifičnog automobila i nastaviti razvoj drugih, ranije najavljenih vozila poput koncepta Atlantic.

Pročitajte hronologiju događaja koja je dovela do bankrota Fiskera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: