Citroen C4 Cactus - prve fotografije

U očekivanju da Citroen zvanično predstavi svoj novi krosover, na internetu su se pojavile prve fotografije ovog neobičnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

10:54

Default images

Po svemu sudeći, Citroen C4 Cactus biće jedan od retkih automobila čija produkcijska verzija verno odražava dizajn konceptnog vozila.

Uprkos pomalo neobičnom izgledu, francuskom proizvođaču treba odati priznanje što se usudio da dizajnerski studiju prikazanu na auto-salonu u Frankfurtu 2013. pretoči na ovaj način u serijski model.

Najveći ustupak i odstupanje od koncepta predstavlja uvođenje centralnih nosača krova na produkcijskom modelu, što je bilo neophodno iz konstruktivnih, odnosno bezbednosnih razloga.
Vrlo malo kompromisa načinjeno je i u kabini. Ona i dalje izgleda jednostavno i futuristički, sa dva pravougaona displeja, od kojih onaj ispred vozača zamenjuje klasičnu postavku instrumenata, dok drugi pripada multimedijalnom sistemu.

Ipak, najinteresantnije je da je Citroen zadržao kontroverzne takozvane "spoljašnje vazdušne jastučiće", koji treba da spreče manja oštećenja karoserije, poput ogrebotina ili sitnih udaraca do kojih može da dođe u vožnji u gradu.

Naime, najizloženiji delovi vrata, ugaoni elementi blatobrana i centralni segment vrata prtljažnika obloženi su ovim specijalnim, gipkim materijalom koji apsorbuje slabije udarce.
Za sada nije poznato da li je Citroen u serijsku verziju preneo i motor iz koncepta. Podsećamo, reč je o Hybrid Air sistemu kojeg je kompanija Peugeot-Citroen najavila početkom 2013. i koji pored benzinskog motora za pokretanje vozila koristi i komprimovani vazduh.

Očekujemo da Citroen uskoro objavi podatke o pogonskom sistemu, kao i ostale tehničke detalje, a sudeći prema prvim fotografijama model C4 Cactus će uneti novu dozu svežine u segment krosovera.

Interesuje nas kakvi su vaši prvi utisci o ovom modelu?

Više fotografija možete pogledati u Galeriji.

Pročitajte više o konceptu Citroen Cactus koji je imao premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: