Nemačka odbila da pomogne Opelu

Nemačka vlada odbila je zahtev General Motorsa (GM) da pruži pomoć njegovoj posrnuloj filijali Opel.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

09:06

Default images

Nemačka vlada naglašava da američka autokompanija ima dovoljno novca za oporavak evropske podružnice.

Odluka je doneta samo nekoliko dana pošto je vlada u Berlinu objavila plan kresanja javnih troškova i smanjivanja deficita, odbijajući da pruži GM-u kreditne garancije od 1,1 milijardu evra za ozdravljenje Opela.

GM je sada prinuđen da izdvoji više od planiranih 1,9 milijardi evra kako bi sprečio propast prezaduženog Opela, koji je primoran da smanji kapacitete za 20 odsto do kraja 2014. godine.

Ministar ekonomije Rajner Bruderle je kazao da je optimista što se tiče budućnosti Opela i istakao da ta filijala GM-a može da funkcioniše bez državne pomoći. "Uveren sam da GM ima dovoljno novca", rekao je Bruderle.

Izvršni direktor Opela Nik Rajli izjavio je da je GM "vrlo razočaran" odlukom nemačke vlade. "Potrošili smo dosta vremena odgovarajući na više od stotinu pitanja koja su se našla na sednicama mnogih komiteta, da bismo na kraju dobili negativan odgovor", kazao je Rajli.

Rajli se nada da bi nemačke savezne države u kojima Opel ima pogone mogle da pomognu sa između 25 do 50 procenata tražene sume, imajući u vidu njihovu raniju spremnost na saradnju.

I nemačka kancelarka Angela Merkel, međutim, tvrdi da "poslednja reč o budućnosti Opela još nije izgovorena". Ona je naglasila da će tražiti pomoć od šefova vlada nemačkih pokrajina, u kojima Opel ima pogone.

Nemačko odbijanje dovelo je GM u nezgodnu situaciju - uprava kompanije obećala je da će zadržati Opel pod svojim okriljem, ali ako ne stigne pomoć država u kojima ima filijale, biće prinuđena da koristi novac američkih poreskih obveznika za stabilizaciju poslovanja evropskih operacija.

Zbog finansijske krize u SAD i recesije, taj cilj će biti teško ostvariv, jer iscrpljeni američki poreski obveznici i političari žele da im se uloženi novac što pre vrati spasavanjem vlastite privrede, upozoravaju analitičari.

Prošlog novembra GM je iznenada odustao od planirane prodaje većinskog paketa akcija Opela konzorcijumu iza koga su stajali kanadski proizvođač auto-delova Magna i ruska Sberbanka. Ta odluka teško je primljena u Nemačkoj, čija je vlada pristala na prodaju Opela i bila spremna da u toj varijanti pripremi ponudu za finansijsku podršku.

Nemačka spremnost na pomoć GM dodatno je splasnula kada je u maju objavljeno da je američki auto-gigant poslovao sa profitom od 865 miliona dolara u prvom tromesečju 2010. godine, što je prvo pozitivno tromesečno poslovanje u poslednje tri godine.

Profit je ostvaren zahvaljujući početku globalnog oporavka autoprodaje, uprkos 560 miliona dolara teškim gubicima u Evropi, jedinom regionu u kome je GM zabeležio finansijski manjak u 2010. godini.

Opel smanjuje troškove

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: