Nissan povećao profit u 2008.

Japanski proizvođač automobila Nissan sopštio je da je, prvi put u poslednjih pet godina, povećao profit u poslednjem tromesečju, zahvaljujući dobroj prodaji u SAD i Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

11:00

Default images

Kako je prenela agencija Blumberg, neto prihod Nissana skočio je 27 procenata, na 1,2 milijarde dolara u tri meseca zaključno sa 31. decembrom 2007. godine, sa 978 miliona dolara u istom periodu prethodne godine.

Izvršni direktor Nissana Karlos Gon ocenio je da je kriza u koju je kompanija zapala zaustavljena uspešnom prodajom novih modela Qashqai i sportskog terenca X-Trail u Rusiji i na drugim evropskim tržištima.

U SAD, Nissan i njegov glavni japanski rival Toyota prošle godine zabeležili su rast prodaje, pošto su, zbog rekordnog rasta cene goriva, kupci izbegavali nabavku velikih sportsko-terenskih automobila i kamiona od domaćeg Forda i General Motorsa.
Nissan očekuje da će neto prihod kompanije u čitavoj 2008. poslovnoj godini, koja se završava 31. marta, porasti za 4,2 odsto.

Kompanija je prvi put u sedam godina za 12 meseci do kraja marta 2007. godine zabeležila smanjenje profita zbog loše prodaje starih modela.

Nissan i udruženi francuski Renault 2007. godine zajedno su prodali 6,160 miliona vozila, 4,2 odsto više nego godinu ranije, čime su obezbedili 9,1 odsto udela na svetskom tržištu automobila.

U 2006. godini dve kompanije po prvi put imale su smanjenje prodaje od 1999. godine kada su udružene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: