Automobili

Četvrtak, 04.12.2014.

14:46

Nju Delhi: Zabrana za vozila starija od 15 godina

Sud u Indiji zabranio je upotrebu svih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija, u pokušaju da se smanji zagađenje vazduha koje je, prema studiji Svetske zdravstvene organizacije, najveće u svetu.

Izvor: B92

Default images

Presuda će pogoditi vlasnike oko trećine od ukupno 8,4 miliona motocikala, kamiona, automobila i rikši na motorni pogon, procenjuju zvaničnici indijskog Ministarstva saobraćaja, a prenosi Rojters.

Brojni gradovi širom sveta uveli su zabrane za stara vozila na putevima u cilju borbe sa zagađenjem vazduha. Meksiko siti je 2014. zabranio vožnju starih vozila subotom, a Francuska je u martu na kraći period uvela najdrastičnija ograničenja u poslednjih 20 godina.

"Neosporno je da je zagađenost vazduha u Nju Delhiju iz dana u dan sve veća, a štetni gasovi koje ispuštaju automobili čine oko tri četvrtine zagađenja vazduha u prestonici", navodi se u presudi.

Studija Svetske zdravstvene organizacije sprovedena u 1.600 gradova sveta pokazala je da je vazduh u indijskoj prestonici najzagađeniji u svetu. Indija je, međutim, odbacila izveštaj.

Nova zabrana bi mogla da podstakne prodaju vozila domaćih proizvođača Marutija Suzukija i Tata Motorsa, budući da na Nju Delhi otpada 17 odsto ukupne prodaje novih vozila u Indiji.

Kritičari indijske presude navode da ona neće mnogo doprineti smanjenju zagađenja u gradu gde se svakog dana na ulicama pojavi 1.500 novih vozila.

"Veliki zagađivači postoje u različitim starosnim kategorijama vozila, ne samo među starijim automobilima", navodi Anumita Rojčovduri iz Centra za nauku i ekologiju u Nju Delhiju.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: