Da li je ovo kraj za auto-limare?

Izgleda da se era savršeno ravnog lima približava kraju. U potrazi za što efikasnijim automobilima, naučnici ispituju mogućnost automatske promene površine vozila radi smanjenja otpora vazduhu.Loptice za golf su poslužile kao inspiracija.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

11:07

Default images

To praktično znači da bi uskoro nepravilnosti na površini vašeg ljubimca mogle biti namerno pravljene, a sve pomoću novih materijala i tehnologija.

Istraživanja na polju aerodinamike su pokazala da glatke površine ne znače maksimalnu brzinu, što se najbolje vidi na primeru loptica za golf.

Neravnine prilikom leta izazivaju mini-turbulencije, a iako bi zdrav razum mogao da nas navede na suprotan zaključak, to pri velikim brzinama smanjuje otpor vazduha.

Kako je situacija suprotna pri niskim brzinama, inženjer Pedro Reis i njegov tim s čuvenog MIT-a napravili su prototip loptice koja u letu prelazi iz potpuno glatke u neravnu. Reis veruje da bi njegov materijal smorf mogao da se koristi i na automobilima, ali i na letelicama ili u izgradnji zgrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: