Koncepti budućnosti iz prošlosti

Da li ikada pomislite šta nas, kada su automobili u pitanju, očekuje 2050. godine? Iako odgovor leži u glavama i na radnim stolovima dizajnera širom sveta, možemo da bacimo pogled na to šta smo sve u prošlosti videli kao budućnost automobilizma.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

17:44

Default images

Kreacija Rusta Hajnca, Phantom Corsair iz 1938. godine, bio je zaista fascinantan kupe u koji je moglo da stane čak 6 putnika.

Predviđena cena po kojoj bi se ovaj model prodavao iznosila je 12.500 dolara, međutim, njegov ulazak u serijsku proizvodnju nikada se nije desio usled smrti Rusta Hajnca.
Limuzina nazvana Pink Panther svoju premijeru doživela je u istoimenoj emisiji koja je takođe "kriva" i za ekscentričan izbor pink boje za enterijer i eksterijer.

Jedina stvar upečatljivija od spoljašnjosti bila je dužina ove limuzine koja je iznosila bezmalo 7 metara.
Koncept GM XP-21 Firebird I, iako nesvakidašnjeg izgleda, veoma sličnog kokpitu aviona, zbog svog ogromnog motora, mogao je da primi samo jednog putnika.

Automobil, koji je velikim delom bio motor, imao je 370 KS koje je isporučivao Whirlfire GT-302 Turbo power benzinski agregat.
Ford je 1958. godine prilikom predstavljanja koncepta Ford X2000 smatrao da se njegovi kupci u njemu neće osećati neobično čak ni u 2000. godini – barem kada je dizajn u pitanju.

Futuristički enterijer i štop svetla smeštena u rakete postavljene pozadi svakako su činili da se osećate kao da ste već jednom nogom u 2000. godini.
Buick Xp-300 iz 1951. godine dizajniran je uporedo sa modelom LeSabre, i iako su delili identične komponente, razlikovali su se po dizajnu.

Model XP-300 bio je koncept koji je predstavljao klasičan sportski automobil, dok je LeSabre posedovao potpuno dugačije linije veoma slične dizajnu tadašnjih aviona.

Druga, i znantno bitnija, razlika nalazila se ispod haube – XP-300 imao je V8 motor snage 300 KS i bio je u stanju da dostigne brzinu od 225 kilometara na sat.
Mnogi automobilski entuzijasti smatraju da je Pontiac Strato Streak, koncept iz 1954. godine, preteča današnjih kupea sa četvoro vrata kao što su Mercedes CLS i Volkswagen CC.

Koncept je posedovao veoma kratak krov koji se poput slapa spuštao ka gepeku, što je podsećalo na izgled kupea, a između prednjih i zadnjih vrata nije bio postavljen bočni stub. Dužina i izrazito nizak položaj takođe su doprinosili njegovom neobičnom izgledu.
Ručno napravljen u Italiji 1955. godine, Lincoln Futura skretao je poglede ka sebi zahvaljujući neobičnom dizajnu putničke kabine koju su činile dve međusobno povezane kapsule.

Uprkos do tada neviđenom izgledu, ovaj model krasila je i neverovatna cena od 250.000 dolara.
Cadillac Cyclone Concept predstavlja još jedno od mnogih dizajnerskih rešenja tokom 50-ih godina prošlog veka koje je bilo inspirisano izgledom aviona.

Koncept je bio pogonjen standardnim motorom i, po rečima dizajnera, na putu se ponašao odlično, što je bila prava retkost za tadašnje koncepte.

Za razliku od brojnih automobila napravljenih za izložbe koji su, nakon što je njihova svrha ispunjena, završavali u starom gvožđu Cadillac Cyclone se i dan danas nalazi kao eksponat u General Motorsovom centru.
Pored aviona koji su zaokupljali pažnju dizajnera, još jednu veliku fascinaciju predstavljao je put u kosmos, a Buick Century Cruiser iz 1969. godine je pravi primer sa kabinom celom u staklu i vratima koja su se otvarala na gore.

Takođe, u kabini se nalazio i veliki broj novotarija, od kojih većina i nije bila baš funkcionalna, poput kartice na kojoj se nalazila unapred programirana ruta puta i koju je automobil trebalo da sam prepozna i bez pomoći vozača stigne do nje.
GM Runabout predstavljao je mali hečbek sa tri točka koji je svojim putnicima omogućavao lako kretanje i manevrisanje po gradskim gužvama.

U kabini je bilo mesta za dva putnika a prednji točak sa radijusom okretanja od 180 stepeni bio je garant da će se vrlo lako i bez puno muke uparkirati i na najnepristupačnije mesto.
U pokušaju da potvrdi popularnost Honde, dizajnerski studio Pininfarina je 1984. godine stvorio koncept HP-X. Ovaj skoro „modni“ automobil pokretao je dvolitarski V6 motor.

Izvor - Autointhenews

Oldtajmeri omiljeni hobi Rusa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: