EU: olakšati zamenu sijalica

Koliko ste puta sami promenili sijalicu fara na vašem automobilu? Ova, nekada jednostavna, operacija se kod nekih modela pretvorila u složen majstorski zahvat, pa je poseta servisu neizbežna. Evropska Unija odlučila je da tome stane na put.

Priredio: Boris Stojić

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2006.

19:45

Default images

Velik broj naših vozača se još vozi automobilima koji potiču iz vremena kada je svako ko poseduje nešto alata i talenta mogao sam da obavi većinu servisnih intervencija na svom vozilu. Iz njihovog ugla verovatno deluje neverovatno da obična zamena sijalice fara može da predstavlja komplikovanu operaciju.
Ovo je, međutim, kod mnogih savremenih vozila zaista tako. To verovatno i nije čudno, s obzirom na to da su automobili danas već postali prave pokretne "naučne laboratorije" zahvaljujući rapidnom rastu primene raznih elektronskih i drugih sistema. Potreba za odlaskom u specijalizovani servis radi zamene sijalice je, doduše, ipak nešto što se može i mora izbeći, smatraju evropski zakonodavci.
Zbog toga je uveden propis da od avgusta ove godine kod svih novoproizvedenih vozila zamena sijalice mora da bude moguća uz upotrebu alata koji se isporučuje uz vozilo. Zanimljiva je informacija da je "šampion" komplikovanosti Chrysler 300 M kod koga normativ vremena za izmenu sijalice u ovlašćenom servisu iznosi, ni manje ni više, nego 72 minuta (nimalo jeftinog) majstorskog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: