Automobili

Petak, 17.01.2014.

14:46

Hamburg proteruje automobile iz centra

Vlasti Hamburga planiraju da do 2034. putničkim automobilima potpuno zabrane pristup centru tog grada, kako bi smanjili zagađenje vazduha i nivo buke.

Izvor: B92

Default images

Ambiciozni plan deo je projekta Green Network, koji predviđa da vozila budu prognana sa 40 odsto urbane površine ovog nemačkog grada. U okviru istog projekta planirano je da gradski centar bude pretvoren u mrežu parkova, vrtova, igrališta i rekreativnih površina.

Portparol gradskih vlasti, Angelika Fritsch, izjavila je da očekuje da će se u narednih 15-20 godina stanovnici Hamburga i turisti kroz centar grada kretati isključivo pešice, biciklima ili javnim prevozom.

Osim što će grad biti zeleniji, oslobođen od saobraćajne buke i, uopšte, prijatniji za život, Hamburg će na taj način dati svoj doprinos globalnom smanjenju CO2 emisije.

Naime, nemačka luka koja je ušćem reke Elbe povezana sa Severnim morem, direktno je ugrožena klimatskim promenama koje nastaju kao posledica povećane emisije ugljen-dioksida i globalnog rasta temperature.

Prosečna temperatura u ovom gradu u proteklih 60 godina porasla je za 1,2 stepena Celzijusova, a nivo mora za 20 cm. Ako se ovakav trend nastavi, Hamburg će, kao u mnogi drugi priobalni gradovi u svetu, u budućnosti biti na udaru oluja i poplavnih talasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: