Da li znate šta označavaju brojevi i slova na gumama?

Svaka guma na bočnom zidu ima oznake koje vam, ako znate da ih tumačite, mogu reći sve o karakteristikama gume. Ako znate šta koja oznaka poredstavlja, vrlo lako možete odrediti koja guma vam odgovara, bez dodatnih konsultacija sa prodavcem.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2013.

17:17

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Ono što ćete od oznaka uvek naći na gumi je ime proizvođača, naziv profila, širina preseka gume u mm, odnos visine gume u odnosu na širinu gume u procentima, promer felne u inčima, naznaku da li su u pitanju radijalne gume, indeks nosivosti, indeks brzine. Na gumi se još mogu videti i oznake koje ukazuju na to da li ima unutrašnju gumu ili ne, kao i datum proizvodnje, ali i indikator istrošenosti gume.

Na bočnom zidu gume nalaze se podaci o dimenziji gume koja je izražena u milimetrima. Uzmimo kao primer jednu gumu sa oznakom 165/70 R13 79T. Broj 165 u oznaci je širina gazećeg sloja gume u milimetrima, 70 je profil gume tj. odnos između visine bočnog zida i širine gazećeg sloja, u procentima.

Broj 13 predstavlja prečnik felne (R), kojoj guma odgovara, izražen u inčima. Broj 79 je indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje koje guma može da izdrži, a koje se može pročitati iz tabela nosivosti. Recimo, u ovom slučaju broj 79 znači da guma može izdržati maksimalnih 437 kg opterećenja.

T je indeks brzine, odnosno slovo koje u tabeli odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese pri dozvoljenom opterećenju. Slovo T označava da se guma može instalirati na automobili čija maksimalna brzina kretanja ne prelazi 190 km/h.

Dodatne oznake na gumama

Osim osnovnih oznaka koje pokazuju kakve su karakeristike gume, na bočnom zidu mogu se naći i sledeći simboli:

DOT – Označava datum proizvodnje gume i obično je izražen u sledećoj formi DOT 1109 – to znači da je guma proizvedena u 11. nedelji 2009. godine.
XL (Extra Load) - Guma za veća opterećenja.
RF (Reinforced) - Označava da je guma dodatno ojačana.
RFT (Run-On-Flat) - Guma koja je posebna po tome što omogućava nastavak vožnje i nakon mehaničkog oštećenja, recimo ukoliko se guma probuši.
M+S (Mud+Snow) - Ova oznaka se obično nalazi na zimskim i all season gumama (za sva godišnja doba).
TL (Tubeless) - Oznaka da unutrašnja guma ne postoji.
TT (Tube Type) - Oznaka da unutrašnja guma postoji.
TWI – Indikator istrošenosti gume.
C – Kada se posle dimenzije guma u oznaci nalazi slovo C, to znači da je guma namenjena lakim teretnim vozilima.

Treba napomenuti i da od 1. novembra 2012. godine sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. moraju imati specijalne nalepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prianjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume.

Saznajte više i o drugim oznakama na gumama.

Pročitajte više o vrstama guma koje postoje na tržištu.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: