Rusija: Lada 2107 i dalje popularna

Pre dve decenije komunistička era u bivšem Sovjetskom Savezu počela je da zalazi, pa je pozdravila dolazak novog, kapitalističkog perioda. Relikvija iz "crvenog" doba, automobil koji je predstavljen 1981. godine, i dalje je veoma popularan među Rusima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

13:49

Default images

Govorimo o Ladi 2107, koja je zajedno sa verzijama 2104 i 2105 drugi najprodavaniji automobil u Rusiji, odmah iza mnogo novijeg Ladinog hatchbacka pod imenom Kalina.

Uprkos "praistorijskim" karakteristikama ovog automobila, on je i dalje jako popularan među Rusima.

Zašto? Kao prvo, upola je jeftiniji od Ford Focusa ili VW Pola.

Kao drugo, kako kažu iz Lade, ovaj auto nedostatak moderne tehnologije pretvara u svoju prednost - "vlasnici ovog vozila, ukoliko se iole razumeju u mehaniku, mogu sami da popravljaju svoj automobil".
Lada drži najveći udeo na ruskom tržištu (24 odsto), a General Motors, Volkswagen i Ford žestoko se nadmeću na ovom, kako prognoziraju stručnjaci, uskoro možda najvećem tržištu u Evropi.

Rusko ministarstvo industrije i trgovine daje prognoze da će se prodaja automobila popeti na 73 odsto, na više od 3,3 miliona, do 2015. godine. Ovim rezultatom Rusija bi prestigla čak i Nemačku.

Pogledajte promotivni film AvtoVAZ-a od pre nekoliko godina:



Ladina "majka kompanija" AvtoVAZ, koja je 2008. godine 25 odsto akcija prodala Renaultu, planira da koristi platformu Dacije Logan da bi razvijala nove modele i udvostručila godišnju prodaju sa 564.000 u 2010, na više od milion do 2020. godine.

Putinu jedva "upalila" Lada Granta

U AvtoVAZu se naveliko krade

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: