Sajam automobila u Parizu: Hibridi

Na pariskom sajmu predstavljene su nove tehnologije koje su do skora bile dalja budućnost, ali ekonomska situacija i visoka cena fosilnih derivata dala je konstruktorima temu za razmišljanje, evo glavih tendencija i tehnoloških noviteta na mondijalu.

Izvor:

Tekst: Frederik Milenković

Za sada postoje tri varijante hibridnih motora. Prva varijanta je tzv. “micro hybrid” koga je predstavio Citroen na modelu C3, na kome je instaliran sistem “Stop and start” (na svakom stajanju se gasi motor). Skupo rešenje koje će se odraziti na cenu vozila. Citroen će ovaj sistem komercializovati 2011. godine nadajući se prodaji od million vozila.

Druga vrsta hibridnih motora je svima već poznata sa već potrvrđenim modelom Toyote Prius. Električni motor koji pomaže za prevoz na kraćim relacijama na malim brzinama (gradska voznja), pridodat tradicionalnom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, tzv.”Mild hybrid”. Za sada najrasprostranjeniji sistem koji omogućuje veliku uštedu goriva, pogotovu kod velikih vozila i veliku autonomiju.

Toyota je sistem iskoristila za Lexus Rx400h, dok drugi svetski proizvođači hrle ka toj tehnologiji, na listi proizvođača “mild hybrid-a” prisutni su Audi, Land Rover, Mercedes i Honda ,čiji model neverovatno podseća na Toyotin prvenac.

Francuski proizvođači ulaze u trku hibrida, tako je na ovogodišnjem sajmu Citroen izbacio prvi hibrid sa dizel motorom. Citoen C4 hibrid HDI je odgovor francuskog proizvođača kupcima koji žele da imaju još veću uštedu, koristeći jeftiniji dizel ili možda biodizel. Sa izduvnim gasovima od 90gr/km ovaj model uštedi 40% goriva u odnosu na klasičan dizel motor, a 50% u odnosu na benzinski motor.

Komercijalizacija modela C4 hybrid HDI očekuje se za 2010. godinu. Ekologija i ekonomija na jednom mestu.

Treća vrsta je tzv. ”Full hybrid”, električni motor koga napajaju baterije, koje se mogu napuniti na “električnim pumpama “, Toyota u saradnji sa francuskim proizvođačem električne energije EDF predstavila je model Priusa za tržište Velike Britanije.

Pored ovih sistema budućnost je prisutna na sajmu. Bez buke i smrada izduvnih gasova električno “gorivo” bi koštalo 1 do 2 evra za 100 pređenih kilometara. Ipak ne treba zaboraviti da svi modeli elektičnih vozila u prošlosti su imali lošu prođu, a razlog tome je bila nerazvijena tehnologija akumulatora/baterija. Međutim, proizvođači kao Bolore, Venturi ili Renault smatraju da je došlo doba električnih vozila i da će bliska budućnost biti njihova.

Poduhvat koji je ove godine predstavio Renault u saradnji sa izraelskom vladom, Megan sa baterijama koji bi mogao da bez većih problema krstari Izraelom dopunjujući se na “električnim pumpama”. Ovaj oblik hibrida predstavljen je kao rešenje za ekološki i ekonomičan transport u državama sa malom površinom.

Sličan poduhvat francuski konstruktor priprema sa Danskom za 2011 godinu. Novina je prvenstveno u brzini punjenja akumulatora i neće biti potrebno čekati u nedogled za dopunu istrošenih baterija vašeg budućeg automobila.

Vrhunac buduće tehnologije je moža hidrogenski motor koji je na sajmu predstavio BMW sa svojom serijom 7 koji pored hidrogenskog pogona poseduje i klasičan benzinski motor.

Nemački proizvođač priprema svoje modele za 2012-2020. godinu, što se isto može reći i za Nissan-Renault. Međutim, postoje veoma velike prepreke koje onemogućuju industrijalizaciju tih motora zbog skupe tehnologije, cena je previsoka za serijsku proizvodnju modela koji bi se našli na tržištu. Trenutno, cena jednog hidrogenskog prototipa iznosi oko 500.000 evra.

Druge varijante ekonomičnih i ekoloških motora koji se nalaze u “ćorsokaku” su bioetanol i biodizel. Iako su evropske vlade pre samo dve godine dale kao alternativno rešenje rastu cena nafte biogoriva i prodaju tzv. benzina E85 (benzin + bioetanol) kritike početkom godine oko proizvodnje tog goriva obustavile su proizvođače koji su krenuli u tom pravcu. Međutim, Renault je prisutan na sajmu sa svojim Cliom na etanol, koji se proizvodi i prodaje u Brazilu, inače najvećem proizvođačhu etanola na svetu.

Za sada najozbiljnija aternativa nafti je prirodan gas, koji je veoma rasprostranjen u Nemačkoj, Italiji i sve više u ostalim državama Evropske unije.Ford je poredstavio varijantu novog Focusa sa pogonom na gas. Za nas već viđeno… “Program” koji je u Srbiji veoma rasprostranjen, više iz ekonomskih nego iz ekoloških razloga. Bar smo u nečemu prvi…

Saznajte više o hibridnim automobilima

Pogledajte više slika sa Salona automobila u Parizu u našoj Galeriji

Aktuelno

BBC: U slavu "juga"

U subotu 28. novembra navršava se tačno 35 godina od pokretanja serijske proizvodnje "juga". Amerikanci su za ovaj automobil saznali pet godina kasnije kada je započeo, kako su ga tada nazivali, "posao veka" - Yugo America, podseća BBC u svom tekstu povodom tridesetogodišnjice tog događaja.

Aktuelno petak 27.11. 13:40 Komentara: 25

Ko je kriv? Sudar bicikla i taksija izazvao polemike

Manji saobraćajni incident koji se dogodio na ulicama Londona ponovo je rasplamsao večnu debatu između vozača automobila i bicikala. Nije nam namera da ovaj prilog posluži za "obračun" između biciklista i automobilista i svaljivanje krivice jednih na druge, već upravo suprotno - ideja je da se poveća tolerancija i solidarnost između različitih grupa učesnika u saobraćaju.

Aktuelno četvrtak 26.11. 10:22 Komentara: 110

Mercedes W 123 - legenda slavi 40. rođendan

Legendarni Mercedes serije W 123 je najprodavaniji model proizvođača iz Štutgarta. Smatra se pionirom u više oblasti - imao je prvu karavan verziju u istoriji brenda, prvi turbo dizel motor u Nemačkoj a bio je tek drugi model sa opcionim vazdušnim jastukom.

Aktuelno četvrtak 26.11. 08:15 Komentara: 46

Kako će izgledati "pauk" budućnosti

Bahati vozači koji u tržnim centrima svoje automobile parkiraju tamo gde im nije mesto, mogli bi da se iznenade kada se vrate iz šopinga i ne zateknu ih gde su ih ostavili. Možda klasičan "pauk" ne može da im priđe, ali maleni roboti koje su razvili evropski naučnici u okviru projekta AVERT ukloniće nepropisno parkirana vozila i sa naizgled nepristupačnih mesta.

Aktuelno ponedeljak 23.11. 10:21 Komentara: 14
strana 1 od 211 idi na stranu