Oprez sa kompletima prve pomoći

U slučaju da ste nabavili neispravni paket prve pomoći, koji se može naći na tržištu, rizikujete adekvatno pružanje prve pomoći i tehnički pregled vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

12:59

Default images

Za sada je samo jedan od proizvođača kompleta za prvu pomoć završio proces preregistracije i zadovoljio nove standarde.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa obuku iz prve pomoći kao deo obavezne obuke za vozače i uslov za sticanje dozvole, a komplet za pružanje prve pomoći i uputstvo Crvenog krsta Srbije prema novom standardu, kao deo obavezne opreme.

"Prva pomoć može da spase život i spreči dalje pogoršanje stanja povrđene osobe i u tom smislu je veoma značajan prvi korak u lancu spasavanja zivota i prethodi onome što će uraditi hitna pomoć i ostale stručne službe koje dođu na lice mesta“, kaže Ljubica Aleksić, autorka uputstva Crvenog krsta Srbije.

Koliko je važna prva pomoć i običan čovek koji se zatekne na licu mesta, govori podatak da je hitna pomoć, u dobro koncipiranom sistemu zdravstvene zaštite dostupna za pet do sedam minuta, a da se preko 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim udesima dogodi u prvih nekoliko minuta od nesreće.



Novi zakon obavezuje one koji se zateknu na mestu saobraćajne nesreće da pruže pomoć povređenima.

"Postoje povrede i stanja koja ne mogu da čekaju tih osam minuta, kao što su neka jaka krvarenja, nagli srčani zastoj, zatvoren disajani put, posebno kod osoba koje su bez svesti. Dakle u ovim situacijama je reakcija onoga ko se nađe na licu mesta spasonosna", objašnjava Vesna Milenović, generalna sekretarka Crvenog krsta.

Novi komplet za prvu pomoć ima dva nova proizvoda - izotermalni prekrivač i foliju za davanje veštačkog disanja. Sadrži i upustvo za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije prema novom standardu u kojem su prikazani postupci kod životno ugrožavajućih stanja.

"Uputstvo je inače veoma važno, zato što je jednostavnim jezikom napisano i sadrži znanja koja su potrebna običnom čoveku u situaciji da mora da pruži prvu pomoć nekome na putu ili u kući, u slučaju bilo kakve nesreće", kaže Milenovićeva.

Trenutno na tržištu dominiraju stari kompleti, ali uglavnom bez uputstva Crvenog krsta, a dozvolu za puštanje u promet prema novom standardu dobio je i jedan komplet stranog proizvođača.

U Crvenom krstu napominju da se njihovo uputstvo za sada može prodavati isključivo u okviru kompleta, a ne kao njegova dopuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: