Aktuelno

Utorak, 25.05.2010.

12:59

Oprez sa kompletima prve pomoći

Izvor: B92

Oprez sa kompletima prve pomoæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Ema

pre 13 godina

Ja cu dopuniti ono sto mi nedostaje iz kompleta a ono sto treba da bude sterilisano kupicu novo, u apoteci. Nabavicu fotokopiju uputstva, a i angazovacu se da naucim i vise od onoga sto znam o pruzanju prve pomoci.

Ali, necu da kupim komplet.

Ako me kazne, umesto placanja odabracu zatvor ili drustveno koristan rad. Ali novac necu dati.
Ako bi masovno to uradili umesto sto samo pricamo, ne bi nas vise drala korumpirana drzava, zakonodavci i vec ionako bogati "biznismeni". To je bolje od motki. Pasivan otpor. Isto kao sa vakcinama, samo sto je to bilo lakse, nije bilo sankcija, a ovo zahteva organizovanje.

Mozda ima i boljih ideja......

Aleksandar

pre 13 godina

Da se meni recimo desi nesreca ne bih dao nikom da mi pomogne sem strucnoj ekipi. Jedino sto bih dozvolio jeste: Da neko aparatom gasi plamen ili me izvuce iz istog, ili ako upadnem u vodu da me spasi od davljenja, ako krvarim i ne mogu da pritisnem venu, da zaustavi krvarenje. Sve ostalo strucnjaci. Prva pomoc zaista stize brzo, a za zaustavljanje krvarenja ne treba vam prva pomoc, vec pritisak prsta na odgovarajucu venu. Da se zadesim na putu gde se desila nesreca, prvo pozivam hitnu pomoc. Da se pravim heroj pa coveku napravim jos veci problem pa ostane nepokretan ili umre, hvala lepo. Mozda zvuci surovo, ali nisam ja izazvao nesrecu pa nisam ni duzan da ga spasavam.

Pazite

pre 13 godina

Pazite samo - ako vam je komplet PP otvoren, to će policija protumačiti da je neispravan!

Ne dozvoljavajte da vam otvaraju, pipaju sadržaj i prebrojavaju jer je to sterilno koliko može biti. Plus će vam sledeći put naplatiti kaznu za neispravan komplet!

Ako policijac to insistira, zapišite mu broj značke. Trebaće vam.

vlada

pre 13 godina

evo kratkog i jasnog objasnjenja onima koji se bune za svaku sitnicu a ni ne znaju protiv cega se bune:

zasto je neophodno imati nasu a ne evropsku kutiju hitne pomoci? zato sto evropska kutija ne sadrzi uputstvo ili je ne francuskom nemackom engleskom...


zasto je uputstvo toliko bitno?
zato sto jako veliki broj vozaca na nasim drumovima (ukljucujuci i mene) je polozilo testove za voznju tako sto je nabubalo pitanja napamet, a narocito ona pitanja iz prve pomoci tako da niko od nas ne da nema pojma o tome nego ne zna ni najosnovniju teoriju, a za drzavu je neizvodljivo i preskupo da opet sve vozace koji su po starom polozili voznju da salje na obuku i da vozacima preti ponistavanjem vozacke dozvolo ko to ne odradio (a i svi bi se bunili protiv toga), a na neki nacin moraju da nas informisu



"da bi se procitalo uputstvo na mestu nesrece treba mnogo vise od tih 8 minuta koliko treba da dodje hitna pomoc, to niko nije pomenuo u text"

slazem se trebali su da naglase da: UPUTSTVO NE TREBA CITATI NA MESTU NEZGOD! TREBA GA PROCITATI I NAUCITI KOD KUCE PRE PRVE (NE DAO BOG) UPOTREBE, DA BI STE NA MESTU NESRECE ZNALI ODPRILIKE STA TREBA DA RADITE I DA VAM UPUTSTVO POSLUZI KAO ILUSTRACIJA (GLEDATI SLIKE A NE CITATI GA)


takodje apelujem da neka od zdravstvenih ustanova organizuje besplatnu (ili neka simbolicna cena tipa 100 din) obuku za sve one koji su savesni koji bi zeleli da nauce da pruzaju prvu pomoc a za to nisu imali priliku, ranije se to organizovalo u nekim domovima zdravlja ali je akcija trajal 1 ili 2 dana i nisi mogao da dodjes na red od skolaraca koji su dobijali opravdanje za to pa bezali iz skole


Takodje cu sa vama podeliti jedan mracan podatak - u 98,6% slucajeva vestacko disanje ne dovede do reanimacije disajnih puteva povredjenog coveka, ali treba biti optimista i nadati se tim 1,4% sansama da onaj kome pruzate pomoc i prezivi

STANDARD

pre 13 godina

Prvobitna verzija novodonetog srpskog standarda za komplet prve pomoći SRPS Z.B2.001 je bila identična nemačkom DIN standardu tj. sada evropskom standardu. Nadležni su tražili izmenu prve verzije standarda da bi primorali, osim vozača koji poseduju staru (trenutno važeću) prvu pomoć po JUS H.H2.800, i one čija vozila uglavnom iz uvoza (nova ili polovna) EURO 3,4 i 5 norme imaju u opremi takvu prvu pomoć, da i oni kupe novi komplet, jer je druga izmenjena i dopunjena verzija novog standarda ''pametnija'' od evropske verzije. To je verovatno zato što naša država više od Evrope brine za svoje građane !!!?

Vladimir

pre 13 godina

Ima da se kupi novi komplet prve pomoci, crna velika kutija B.SRPS 001 tako nesto, 1800din kosta, sitnica. :) Samo mi sad tek nista nije jasno, jel treba mozda jos nesto da se kupi uz tu novu preskupu prvu pomoc, a mozda ce i neku trecu kutiju da izmisle?!?!?!

Hirurg

pre 13 godina

"Koliko je važna prva pomoć i običan čovek koji se zatekne na licu mesta, govori podatak da je hitna pomoć, u dobro koncipiranom sistemu zdravstvene zaštite dostupna za pet do sedam minuta, a da se preko 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim udesima dogodi u prvih nekoliko minuta od nesreće." U tekstu nije naznačeno koliko minuta je potrebno da se pročita , razume i primeni priručnik o prvoj pomoći.

Sasa vet.

pre 13 godina

1.Da li ce vec jednom neko da objavi u nekim gledanim/citanim medijima konacni spisak opreme koju moramo da imamo u kolima, sa spiskom proizvodjaca i distrubutera ...
2. Sto rekose i ostali da pomenem i ja: pa dokle vise to sisanje monopolista, derikoza i nazovi humanitaraca?
3. Ja sam imao kurs prve pomoci u autoskoli i zavrsio sam jedan medicinski fakultet ali ne dao Bog da meni neki od danasnjih "vozaca" pruza prvu pomoc, kako voze, dobro smo mi ostaliu u zivi uopste, a policija ne sme ni da ih zaustavi. Licno sam video divljanja dzipova po ulicama i policiju koja ih ne zaustavlja ... NO COMENT.

Balansero

pre 13 godina

Boze me sacuvaj lopovluka. Uputsvo Crvenog Krsta!? Za pruzanje prve pomoci se ide na obuku. Ne cita se uputstvo.
Mozes i napamet da ga naucis ali ako nikad nisi probao da pruzis prvu pomoc bolje i da ne pokusavas.

CK

pre 13 godina

Alo bre majstori iz CK. Umesto da uputstva delite po ulicama, bacate iz aviona, delite vozačima prilikom registracije vozila, vi ih uslovljavate novim kompletom prve pomoci. Vi bre niste nikakva profitabilna organizacija već humanitarna. Sigurno je da više od polovine vozila nema takvo uputstvo a ne smem da pomislim koliko tek vozača nema potrebno znanje za pružanje prve pomoći. I umesto da edukujete vi učestvujete u presiji zakonodavca i gle, samo jednog sertifikovanog dobavljača kompleta prve pomoći. Prošle su zlatne 90-te kada su samo vaše kućne ostave bile pune osnovnim životnim namirnicama, a kako vidim vaša organizacija još nema humanitarnu svest.

zex

pre 13 godina

Mene samo živo zanima kako će policija da proverava šta sve ima u kompletu. Zaustavi vas onda lepo dobar dan molimo otvorite prvu pomoć pa u brojanje zihernadli zavoja i obaveznog upustva. Pitam se šta je sledeće porvera lampica u rezernoj kutiji ...
Posle svih ovih "obaveznih stvari" jasno je da našu državu nezanima bezbednost u saobraćaju nego novi nameti.

zox

pre 13 godina

Da li mi bivsi pripadnici vojske koji smo prosli obuku moramo da kupimo to specijalno novo uputstvo ev,,ropske Srbije ili nam se racuna ako umesto toga nosimo vojnu knjizicu?Motke u ruke naravno,pa dokle vise?

PDV obveznik

pre 13 godina

Samo me zanima da li se kod kupovine uputstva koje prodaje Crveni krst obracunava i PDV na osnovnu cenu? Gospoda iz Crvenog krsta su koliko znam oslobodjeni placanja PDV-a kod nabavke repromaterijala a u svakom vecem gradu imaju i svoje stamparije. Kakva lepa tezga da se mazne lepa cifra.

Duck

pre 13 godina

A skener? Pokretni mamograf? Jel treba i to? A onda da se ukljuce i pozarci, pa da donesu i oni pravilnik- obavezan hidrant i sprikler u svakom automobilu. Samo pozelite... NIKAD

pljacka

pre 13 godina

Prva pomoc je dokaz da nije problem kompletna oprema, vec dil pojedinaca od samo jednog proizvodjaca.Posao za drzavnu istragu mita i korupcije vlade,kao i pojedinaca tajkuna.zna se sta je u celom svetu PS prve pomoci za zelenu kartu, tako je i za srbiju. ako se pozivate na zapad onda se vladajte po ps-u zapada,ne rukovodjeni licnim profitima pojedinaca ili grupe. posto kod nas pojedinac ne moze sam, znaci u pitanju je grupa ljudi. ovde nije teorija zavere, vec pljacka koja je dobro osmisljena

bat

pre 13 godina

"U Crvenom krstu napominju da se njihovo uputstvo za sada može prodavati isključivo u okviru kompleta, a ne kao njegova dopuna."

Bravo Crveni krste, humanitarna organizacijo!

Goran

pre 13 godina

Ja sam lekar po profesiji. Radiolog po specijalizaciji ali sam uveren da sam savršeno potkovan da pružim prvu pomoć na putu. Pored toga sam i obučen rescue diver (SSI) i DAN Advanced Oxygen First Aid i DAN Basic Life Support. I po zakonu mi treba uputstvo od crvenog krsta čak i ako imam sve neohodno od prve pomoći inače oni procenjuju da ugrožavam tuđe živote?!? Živo me interesuje šta to ima tako vredno u tom njihovom uputstvu da moramo da ga kupujuemo isključivo od njih.

A teko što ne možemo da ga kopiramo? Pa valjda je cilj da se ukaže pomoć a ne da se daju pare onom ko štampa uputstvo.

MO

pre 13 godina

Ubiranje haraca se nastavlja. Sama cinjenica da je policiji vaznije da vas oderu zbog nepropisnog parkiranja a ne da onemoguce nasilnicku voznju, pokazuje pravi motiv svih ovih novih, drakonskih mera i zakona.Posto vlast nista od obecanja nije ispunila, EU je dalje nego sto bio, po svemu smo talog Evrope, ostaje jedino da se uterivanjem straha i kaznjavanjem naroda isti drzi u pokornosti i miru.

Bane

pre 13 godina

Na stranu to što je najverovatnije tačno da je sada i Crveni krst rešio da se malo opari! Na to smo (na žalost) oguglali ...
Meni je mnogo zanimljivije nešto drugo: Dokle će se u ovoj zemlji donositi besmisleni zakoni? Zakon dakle obavezuje vozača koji se zatekne na mestu nesreće da pomogne unesrećenom koristeći valda tu prvu pomoć??? Ma najlepše zahvaljujem na takvoj pomoći u slučaju da se meni dogodi saobraćajna nesreća. Ko da mi pruži prvu pomoć? Onih 80%naših "vozača" koji ne umeju da voze, ili oni koji ne znaju da u kolima postoje migavci, ili oni koji ne mogu da voze ako istovremeno telefoniraju ??? Treba li dalje? Ne daj bože da mi neko takav (a velika je verovatnoća da bi to bio neko baš takav) "pomogne" zbog toga što ga zakon na to obavezuje.

STANDARD

pre 13 godina

Zavod za standardizaciju je prošle godine doneo novi standard. Zatim ga je posle primedbi nadležnih vratio na dopunu krajem prošle godine i početkom ove godine donet je novi srpski standard za prvu pomić SRPS Z.B2.001. Međutim pošto još nije donet novi pravilnik o tehničkim uslovima motornih vozila i njihovoj opremi, kao i novi pravilnik o tehničkom pregledu, u primeni su stari pravilnici po starom zakonu. Tako je još uvek u upotrebi komplet prve pomoći po jugoslovenskom standardu JUS.H2.800 iz 1968.godine. Toliko o ažurnosti zakonodavca tj. naše države i njihovoj brizi za bezbednost i zdravlje njenih građana. Bitno je da stvore uslove da nemilosrdni HARAČ!!!

Sale

pre 13 godina

A šta da radimo mi koji nikada u životu nismo prošli nikakvu obuku iz prve pomoći? Kada sam ja učio vožnju (inače u renomiranoj auto školi), imali smo obuku iz svega osim iz prve pomoći. Tada to valjda nije bilo obavezno. I sad mi ne znači ni stari ni novi komplet kad ne bih umeo da ga upotrebim, i pored najbolje namere (a uostalom i dužnosti) da pomognem nekome...

mirce

pre 13 godina

Zasto covek ne moze da dokupi ono sto mu fali u kompletu vec MORA da kupi drugi.Neko se debelo ugradio da ne kazem KRADJA.Nema vise pistaljki i serpi sad motke.

miki

pre 13 godina

ponšanje Crvenog krsta je neshvatljivo, osim ako im nije cilj da još jednom opljčkaju voače. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja odavno je stupio na snagu, a tek sad se utvrdjuje šta treba da sadrži komplet za prevu pomoć.Sada 800.000 vozača iz Srbije može da baci stare komplete i ponovo kupi nove (kojih još nema u prodaji) umesto da im se omogući da dokupe ono čega u starom kompletu nema. Da sve bude na užas Crveni krst svoju brošuru o pomoći povredjeni neća da prodaje svim vozačim već samo onima koji kupe nov komple. Sramota. Očigledno Crvenom krstu kao da nije stalo da pomogne vozačim u nevolji već da ucenom natera vozače da kupe novoformirani komplet. Koliko će od njegove cene pripasti Crvenom krstu koji vozači kroz poreze već plaćaju

Душан

pre 13 godina

џаба било какво упутство када најмање 6 месеци није било никаквог комплета "прве помоћи" у продаји...

puf

pre 13 godina

Kazite nam vise koji je to proizvodjac i gde da vise kupimo taj komplet.KO je uzeo proviziju za sve ovo sami ce mo saznati.
A i za to uputstvo je neko maznuo lovu.
Dok je ovaca bice i dzempera !

miki

pre 13 godina

ponšanje Crvenog krsta je neshvatljivo, osim ako im nije cilj da još jednom opljčkaju voače. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja odavno je stupio na snagu, a tek sad se utvrdjuje šta treba da sadrži komplet za prevu pomoć.Sada 800.000 vozača iz Srbije može da baci stare komplete i ponovo kupi nove (kojih još nema u prodaji) umesto da im se omogući da dokupe ono čega u starom kompletu nema. Da sve bude na užas Crveni krst svoju brošuru o pomoći povredjeni neća da prodaje svim vozačim već samo onima koji kupe nov komple. Sramota. Očigledno Crvenom krstu kao da nije stalo da pomogne vozačim u nevolji već da ucenom natera vozače da kupe novoformirani komplet. Koliko će od njegove cene pripasti Crvenom krstu koji vozači kroz poreze već plaćaju

puf

pre 13 godina

Kazite nam vise koji je to proizvodjac i gde da vise kupimo taj komplet.KO je uzeo proviziju za sve ovo sami ce mo saznati.
A i za to uputstvo je neko maznuo lovu.
Dok je ovaca bice i dzempera !

mirce

pre 13 godina

Zasto covek ne moze da dokupi ono sto mu fali u kompletu vec MORA da kupi drugi.Neko se debelo ugradio da ne kazem KRADJA.Nema vise pistaljki i serpi sad motke.

Goran

pre 13 godina

Ja sam lekar po profesiji. Radiolog po specijalizaciji ali sam uveren da sam savršeno potkovan da pružim prvu pomoć na putu. Pored toga sam i obučen rescue diver (SSI) i DAN Advanced Oxygen First Aid i DAN Basic Life Support. I po zakonu mi treba uputstvo od crvenog krsta čak i ako imam sve neohodno od prve pomoći inače oni procenjuju da ugrožavam tuđe živote?!? Živo me interesuje šta to ima tako vredno u tom njihovom uputstvu da moramo da ga kupujuemo isključivo od njih.

A teko što ne možemo da ga kopiramo? Pa valjda je cilj da se ukaže pomoć a ne da se daju pare onom ko štampa uputstvo.

bat

pre 13 godina

"U Crvenom krstu napominju da se njihovo uputstvo za sada može prodavati isključivo u okviru kompleta, a ne kao njegova dopuna."

Bravo Crveni krste, humanitarna organizacijo!

Bane

pre 13 godina

Na stranu to što je najverovatnije tačno da je sada i Crveni krst rešio da se malo opari! Na to smo (na žalost) oguglali ...
Meni je mnogo zanimljivije nešto drugo: Dokle će se u ovoj zemlji donositi besmisleni zakoni? Zakon dakle obavezuje vozača koji se zatekne na mestu nesreće da pomogne unesrećenom koristeći valda tu prvu pomoć??? Ma najlepše zahvaljujem na takvoj pomoći u slučaju da se meni dogodi saobraćajna nesreća. Ko da mi pruži prvu pomoć? Onih 80%naših "vozača" koji ne umeju da voze, ili oni koji ne znaju da u kolima postoje migavci, ili oni koji ne mogu da voze ako istovremeno telefoniraju ??? Treba li dalje? Ne daj bože da mi neko takav (a velika je verovatnoća da bi to bio neko baš takav) "pomogne" zbog toga što ga zakon na to obavezuje.

STANDARD

pre 13 godina

Zavod za standardizaciju je prošle godine doneo novi standard. Zatim ga je posle primedbi nadležnih vratio na dopunu krajem prošle godine i početkom ove godine donet je novi srpski standard za prvu pomić SRPS Z.B2.001. Međutim pošto još nije donet novi pravilnik o tehničkim uslovima motornih vozila i njihovoj opremi, kao i novi pravilnik o tehničkom pregledu, u primeni su stari pravilnici po starom zakonu. Tako je još uvek u upotrebi komplet prve pomoći po jugoslovenskom standardu JUS.H2.800 iz 1968.godine. Toliko o ažurnosti zakonodavca tj. naše države i njihovoj brizi za bezbednost i zdravlje njenih građana. Bitno je da stvore uslove da nemilosrdni HARAČ!!!

Душан

pre 13 godina

џаба било какво упутство када најмање 6 месеци није било никаквог комплета "прве помоћи" у продаји...

MO

pre 13 godina

Ubiranje haraca se nastavlja. Sama cinjenica da je policiji vaznije da vas oderu zbog nepropisnog parkiranja a ne da onemoguce nasilnicku voznju, pokazuje pravi motiv svih ovih novih, drakonskih mera i zakona.Posto vlast nista od obecanja nije ispunila, EU je dalje nego sto bio, po svemu smo talog Evrope, ostaje jedino da se uterivanjem straha i kaznjavanjem naroda isti drzi u pokornosti i miru.

Sale

pre 13 godina

A šta da radimo mi koji nikada u životu nismo prošli nikakvu obuku iz prve pomoći? Kada sam ja učio vožnju (inače u renomiranoj auto školi), imali smo obuku iz svega osim iz prve pomoći. Tada to valjda nije bilo obavezno. I sad mi ne znači ni stari ni novi komplet kad ne bih umeo da ga upotrebim, i pored najbolje namere (a uostalom i dužnosti) da pomognem nekome...

pljacka

pre 13 godina

Prva pomoc je dokaz da nije problem kompletna oprema, vec dil pojedinaca od samo jednog proizvodjaca.Posao za drzavnu istragu mita i korupcije vlade,kao i pojedinaca tajkuna.zna se sta je u celom svetu PS prve pomoci za zelenu kartu, tako je i za srbiju. ako se pozivate na zapad onda se vladajte po ps-u zapada,ne rukovodjeni licnim profitima pojedinaca ili grupe. posto kod nas pojedinac ne moze sam, znaci u pitanju je grupa ljudi. ovde nije teorija zavere, vec pljacka koja je dobro osmisljena

Duck

pre 13 godina

A skener? Pokretni mamograf? Jel treba i to? A onda da se ukljuce i pozarci, pa da donesu i oni pravilnik- obavezan hidrant i sprikler u svakom automobilu. Samo pozelite... NIKAD

zox

pre 13 godina

Da li mi bivsi pripadnici vojske koji smo prosli obuku moramo da kupimo to specijalno novo uputstvo ev,,ropske Srbije ili nam se racuna ako umesto toga nosimo vojnu knjizicu?Motke u ruke naravno,pa dokle vise?

CK

pre 13 godina

Alo bre majstori iz CK. Umesto da uputstva delite po ulicama, bacate iz aviona, delite vozačima prilikom registracije vozila, vi ih uslovljavate novim kompletom prve pomoci. Vi bre niste nikakva profitabilna organizacija već humanitarna. Sigurno je da više od polovine vozila nema takvo uputstvo a ne smem da pomislim koliko tek vozača nema potrebno znanje za pružanje prve pomoći. I umesto da edukujete vi učestvujete u presiji zakonodavca i gle, samo jednog sertifikovanog dobavljača kompleta prve pomoći. Prošle su zlatne 90-te kada su samo vaše kućne ostave bile pune osnovnim životnim namirnicama, a kako vidim vaša organizacija još nema humanitarnu svest.

Sasa vet.

pre 13 godina

1.Da li ce vec jednom neko da objavi u nekim gledanim/citanim medijima konacni spisak opreme koju moramo da imamo u kolima, sa spiskom proizvodjaca i distrubutera ...
2. Sto rekose i ostali da pomenem i ja: pa dokle vise to sisanje monopolista, derikoza i nazovi humanitaraca?
3. Ja sam imao kurs prve pomoci u autoskoli i zavrsio sam jedan medicinski fakultet ali ne dao Bog da meni neki od danasnjih "vozaca" pruza prvu pomoc, kako voze, dobro smo mi ostaliu u zivi uopste, a policija ne sme ni da ih zaustavi. Licno sam video divljanja dzipova po ulicama i policiju koja ih ne zaustavlja ... NO COMENT.

zex

pre 13 godina

Mene samo živo zanima kako će policija da proverava šta sve ima u kompletu. Zaustavi vas onda lepo dobar dan molimo otvorite prvu pomoć pa u brojanje zihernadli zavoja i obaveznog upustva. Pitam se šta je sledeće porvera lampica u rezernoj kutiji ...
Posle svih ovih "obaveznih stvari" jasno je da našu državu nezanima bezbednost u saobraćaju nego novi nameti.

PDV obveznik

pre 13 godina

Samo me zanima da li se kod kupovine uputstva koje prodaje Crveni krst obracunava i PDV na osnovnu cenu? Gospoda iz Crvenog krsta su koliko znam oslobodjeni placanja PDV-a kod nabavke repromaterijala a u svakom vecem gradu imaju i svoje stamparije. Kakva lepa tezga da se mazne lepa cifra.

Hirurg

pre 13 godina

"Koliko je važna prva pomoć i običan čovek koji se zatekne na licu mesta, govori podatak da je hitna pomoć, u dobro koncipiranom sistemu zdravstvene zaštite dostupna za pet do sedam minuta, a da se preko 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim udesima dogodi u prvih nekoliko minuta od nesreće." U tekstu nije naznačeno koliko minuta je potrebno da se pročita , razume i primeni priručnik o prvoj pomoći.

Balansero

pre 13 godina

Boze me sacuvaj lopovluka. Uputsvo Crvenog Krsta!? Za pruzanje prve pomoci se ide na obuku. Ne cita se uputstvo.
Mozes i napamet da ga naucis ali ako nikad nisi probao da pruzis prvu pomoc bolje i da ne pokusavas.

Ema

pre 13 godina

Ja cu dopuniti ono sto mi nedostaje iz kompleta a ono sto treba da bude sterilisano kupicu novo, u apoteci. Nabavicu fotokopiju uputstva, a i angazovacu se da naucim i vise od onoga sto znam o pruzanju prve pomoci.

Ali, necu da kupim komplet.

Ako me kazne, umesto placanja odabracu zatvor ili drustveno koristan rad. Ali novac necu dati.
Ako bi masovno to uradili umesto sto samo pricamo, ne bi nas vise drala korumpirana drzava, zakonodavci i vec ionako bogati "biznismeni". To je bolje od motki. Pasivan otpor. Isto kao sa vakcinama, samo sto je to bilo lakse, nije bilo sankcija, a ovo zahteva organizovanje.

Mozda ima i boljih ideja......

Pazite

pre 13 godina

Pazite samo - ako vam je komplet PP otvoren, to će policija protumačiti da je neispravan!

Ne dozvoljavajte da vam otvaraju, pipaju sadržaj i prebrojavaju jer je to sterilno koliko može biti. Plus će vam sledeći put naplatiti kaznu za neispravan komplet!

Ako policijac to insistira, zapišite mu broj značke. Trebaće vam.

Vladimir

pre 13 godina

Ima da se kupi novi komplet prve pomoci, crna velika kutija B.SRPS 001 tako nesto, 1800din kosta, sitnica. :) Samo mi sad tek nista nije jasno, jel treba mozda jos nesto da se kupi uz tu novu preskupu prvu pomoc, a mozda ce i neku trecu kutiju da izmisle?!?!?!

STANDARD

pre 13 godina

Prvobitna verzija novodonetog srpskog standarda za komplet prve pomoći SRPS Z.B2.001 je bila identična nemačkom DIN standardu tj. sada evropskom standardu. Nadležni su tražili izmenu prve verzije standarda da bi primorali, osim vozača koji poseduju staru (trenutno važeću) prvu pomoć po JUS H.H2.800, i one čija vozila uglavnom iz uvoza (nova ili polovna) EURO 3,4 i 5 norme imaju u opremi takvu prvu pomoć, da i oni kupe novi komplet, jer je druga izmenjena i dopunjena verzija novog standarda ''pametnija'' od evropske verzije. To je verovatno zato što naša država više od Evrope brine za svoje građane !!!?

Aleksandar

pre 13 godina

Da se meni recimo desi nesreca ne bih dao nikom da mi pomogne sem strucnoj ekipi. Jedino sto bih dozvolio jeste: Da neko aparatom gasi plamen ili me izvuce iz istog, ili ako upadnem u vodu da me spasi od davljenja, ako krvarim i ne mogu da pritisnem venu, da zaustavi krvarenje. Sve ostalo strucnjaci. Prva pomoc zaista stize brzo, a za zaustavljanje krvarenja ne treba vam prva pomoc, vec pritisak prsta na odgovarajucu venu. Da se zadesim na putu gde se desila nesreca, prvo pozivam hitnu pomoc. Da se pravim heroj pa coveku napravim jos veci problem pa ostane nepokretan ili umre, hvala lepo. Mozda zvuci surovo, ali nisam ja izazvao nesrecu pa nisam ni duzan da ga spasavam.

vlada

pre 13 godina

evo kratkog i jasnog objasnjenja onima koji se bune za svaku sitnicu a ni ne znaju protiv cega se bune:

zasto je neophodno imati nasu a ne evropsku kutiju hitne pomoci? zato sto evropska kutija ne sadrzi uputstvo ili je ne francuskom nemackom engleskom...


zasto je uputstvo toliko bitno?
zato sto jako veliki broj vozaca na nasim drumovima (ukljucujuci i mene) je polozilo testove za voznju tako sto je nabubalo pitanja napamet, a narocito ona pitanja iz prve pomoci tako da niko od nas ne da nema pojma o tome nego ne zna ni najosnovniju teoriju, a za drzavu je neizvodljivo i preskupo da opet sve vozace koji su po starom polozili voznju da salje na obuku i da vozacima preti ponistavanjem vozacke dozvolo ko to ne odradio (a i svi bi se bunili protiv toga), a na neki nacin moraju da nas informisu



"da bi se procitalo uputstvo na mestu nesrece treba mnogo vise od tih 8 minuta koliko treba da dodje hitna pomoc, to niko nije pomenuo u text"

slazem se trebali su da naglase da: UPUTSTVO NE TREBA CITATI NA MESTU NEZGOD! TREBA GA PROCITATI I NAUCITI KOD KUCE PRE PRVE (NE DAO BOG) UPOTREBE, DA BI STE NA MESTU NESRECE ZNALI ODPRILIKE STA TREBA DA RADITE I DA VAM UPUTSTVO POSLUZI KAO ILUSTRACIJA (GLEDATI SLIKE A NE CITATI GA)


takodje apelujem da neka od zdravstvenih ustanova organizuje besplatnu (ili neka simbolicna cena tipa 100 din) obuku za sve one koji su savesni koji bi zeleli da nauce da pruzaju prvu pomoc a za to nisu imali priliku, ranije se to organizovalo u nekim domovima zdravlja ali je akcija trajal 1 ili 2 dana i nisi mogao da dodjes na red od skolaraca koji su dobijali opravdanje za to pa bezali iz skole


Takodje cu sa vama podeliti jedan mracan podatak - u 98,6% slucajeva vestacko disanje ne dovede do reanimacije disajnih puteva povredjenog coveka, ali treba biti optimista i nadati se tim 1,4% sansama da onaj kome pruzate pomoc i prezivi

Bane

pre 13 godina

Na stranu to što je najverovatnije tačno da je sada i Crveni krst rešio da se malo opari! Na to smo (na žalost) oguglali ...
Meni je mnogo zanimljivije nešto drugo: Dokle će se u ovoj zemlji donositi besmisleni zakoni? Zakon dakle obavezuje vozača koji se zatekne na mestu nesreće da pomogne unesrećenom koristeći valda tu prvu pomoć??? Ma najlepše zahvaljujem na takvoj pomoći u slučaju da se meni dogodi saobraćajna nesreća. Ko da mi pruži prvu pomoć? Onih 80%naših "vozača" koji ne umeju da voze, ili oni koji ne znaju da u kolima postoje migavci, ili oni koji ne mogu da voze ako istovremeno telefoniraju ??? Treba li dalje? Ne daj bože da mi neko takav (a velika je verovatnoća da bi to bio neko baš takav) "pomogne" zbog toga što ga zakon na to obavezuje.

vlada

pre 13 godina

evo kratkog i jasnog objasnjenja onima koji se bune za svaku sitnicu a ni ne znaju protiv cega se bune:

zasto je neophodno imati nasu a ne evropsku kutiju hitne pomoci? zato sto evropska kutija ne sadrzi uputstvo ili je ne francuskom nemackom engleskom...


zasto je uputstvo toliko bitno?
zato sto jako veliki broj vozaca na nasim drumovima (ukljucujuci i mene) je polozilo testove za voznju tako sto je nabubalo pitanja napamet, a narocito ona pitanja iz prve pomoci tako da niko od nas ne da nema pojma o tome nego ne zna ni najosnovniju teoriju, a za drzavu je neizvodljivo i preskupo da opet sve vozace koji su po starom polozili voznju da salje na obuku i da vozacima preti ponistavanjem vozacke dozvolo ko to ne odradio (a i svi bi se bunili protiv toga), a na neki nacin moraju da nas informisu



"da bi se procitalo uputstvo na mestu nesrece treba mnogo vise od tih 8 minuta koliko treba da dodje hitna pomoc, to niko nije pomenuo u text"

slazem se trebali su da naglase da: UPUTSTVO NE TREBA CITATI NA MESTU NEZGOD! TREBA GA PROCITATI I NAUCITI KOD KUCE PRE PRVE (NE DAO BOG) UPOTREBE, DA BI STE NA MESTU NESRECE ZNALI ODPRILIKE STA TREBA DA RADITE I DA VAM UPUTSTVO POSLUZI KAO ILUSTRACIJA (GLEDATI SLIKE A NE CITATI GA)


takodje apelujem da neka od zdravstvenih ustanova organizuje besplatnu (ili neka simbolicna cena tipa 100 din) obuku za sve one koji su savesni koji bi zeleli da nauce da pruzaju prvu pomoc a za to nisu imali priliku, ranije se to organizovalo u nekim domovima zdravlja ali je akcija trajal 1 ili 2 dana i nisi mogao da dodjes na red od skolaraca koji su dobijali opravdanje za to pa bezali iz skole


Takodje cu sa vama podeliti jedan mracan podatak - u 98,6% slucajeva vestacko disanje ne dovede do reanimacije disajnih puteva povredjenog coveka, ali treba biti optimista i nadati se tim 1,4% sansama da onaj kome pruzate pomoc i prezivi

MO

pre 13 godina

Ubiranje haraca se nastavlja. Sama cinjenica da je policiji vaznije da vas oderu zbog nepropisnog parkiranja a ne da onemoguce nasilnicku voznju, pokazuje pravi motiv svih ovih novih, drakonskih mera i zakona.Posto vlast nista od obecanja nije ispunila, EU je dalje nego sto bio, po svemu smo talog Evrope, ostaje jedino da se uterivanjem straha i kaznjavanjem naroda isti drzi u pokornosti i miru.

Sale

pre 13 godina

A šta da radimo mi koji nikada u životu nismo prošli nikakvu obuku iz prve pomoći? Kada sam ja učio vožnju (inače u renomiranoj auto školi), imali smo obuku iz svega osim iz prve pomoći. Tada to valjda nije bilo obavezno. I sad mi ne znači ni stari ni novi komplet kad ne bih umeo da ga upotrebim, i pored najbolje namere (a uostalom i dužnosti) da pomognem nekome...

Goran

pre 13 godina

Ja sam lekar po profesiji. Radiolog po specijalizaciji ali sam uveren da sam savršeno potkovan da pružim prvu pomoć na putu. Pored toga sam i obučen rescue diver (SSI) i DAN Advanced Oxygen First Aid i DAN Basic Life Support. I po zakonu mi treba uputstvo od crvenog krsta čak i ako imam sve neohodno od prve pomoći inače oni procenjuju da ugrožavam tuđe živote?!? Živo me interesuje šta to ima tako vredno u tom njihovom uputstvu da moramo da ga kupujuemo isključivo od njih.

A teko što ne možemo da ga kopiramo? Pa valjda je cilj da se ukaže pomoć a ne da se daju pare onom ko štampa uputstvo.

Душан

pre 13 godina

џаба било какво упутство када најмање 6 месеци није било никаквог комплета "прве помоћи" у продаји...

puf

pre 13 godina

Kazite nam vise koji je to proizvodjac i gde da vise kupimo taj komplet.KO je uzeo proviziju za sve ovo sami ce mo saznati.
A i za to uputstvo je neko maznuo lovu.
Dok je ovaca bice i dzempera !

STANDARD

pre 13 godina

Zavod za standardizaciju je prošle godine doneo novi standard. Zatim ga je posle primedbi nadležnih vratio na dopunu krajem prošle godine i početkom ove godine donet je novi srpski standard za prvu pomić SRPS Z.B2.001. Međutim pošto još nije donet novi pravilnik o tehničkim uslovima motornih vozila i njihovoj opremi, kao i novi pravilnik o tehničkom pregledu, u primeni su stari pravilnici po starom zakonu. Tako je još uvek u upotrebi komplet prve pomoći po jugoslovenskom standardu JUS.H2.800 iz 1968.godine. Toliko o ažurnosti zakonodavca tj. naše države i njihovoj brizi za bezbednost i zdravlje njenih građana. Bitno je da stvore uslove da nemilosrdni HARAČ!!!

bat

pre 13 godina

"U Crvenom krstu napominju da se njihovo uputstvo za sada može prodavati isključivo u okviru kompleta, a ne kao njegova dopuna."

Bravo Crveni krste, humanitarna organizacijo!

pljacka

pre 13 godina

Prva pomoc je dokaz da nije problem kompletna oprema, vec dil pojedinaca od samo jednog proizvodjaca.Posao za drzavnu istragu mita i korupcije vlade,kao i pojedinaca tajkuna.zna se sta je u celom svetu PS prve pomoci za zelenu kartu, tako je i za srbiju. ako se pozivate na zapad onda se vladajte po ps-u zapada,ne rukovodjeni licnim profitima pojedinaca ili grupe. posto kod nas pojedinac ne moze sam, znaci u pitanju je grupa ljudi. ovde nije teorija zavere, vec pljacka koja je dobro osmisljena

Vladimir

pre 13 godina

Ima da se kupi novi komplet prve pomoci, crna velika kutija B.SRPS 001 tako nesto, 1800din kosta, sitnica. :) Samo mi sad tek nista nije jasno, jel treba mozda jos nesto da se kupi uz tu novu preskupu prvu pomoc, a mozda ce i neku trecu kutiju da izmisle?!?!?!

Hirurg

pre 13 godina

"Koliko je važna prva pomoć i običan čovek koji se zatekne na licu mesta, govori podatak da je hitna pomoć, u dobro koncipiranom sistemu zdravstvene zaštite dostupna za pet do sedam minuta, a da se preko 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim udesima dogodi u prvih nekoliko minuta od nesreće." U tekstu nije naznačeno koliko minuta je potrebno da se pročita , razume i primeni priručnik o prvoj pomoći.

STANDARD

pre 13 godina

Prvobitna verzija novodonetog srpskog standarda za komplet prve pomoći SRPS Z.B2.001 je bila identična nemačkom DIN standardu tj. sada evropskom standardu. Nadležni su tražili izmenu prve verzije standarda da bi primorali, osim vozača koji poseduju staru (trenutno važeću) prvu pomoć po JUS H.H2.800, i one čija vozila uglavnom iz uvoza (nova ili polovna) EURO 3,4 i 5 norme imaju u opremi takvu prvu pomoć, da i oni kupe novi komplet, jer je druga izmenjena i dopunjena verzija novog standarda ''pametnija'' od evropske verzije. To je verovatno zato što naša država više od Evrope brine za svoje građane !!!?

Aleksandar

pre 13 godina

Da se meni recimo desi nesreca ne bih dao nikom da mi pomogne sem strucnoj ekipi. Jedino sto bih dozvolio jeste: Da neko aparatom gasi plamen ili me izvuce iz istog, ili ako upadnem u vodu da me spasi od davljenja, ako krvarim i ne mogu da pritisnem venu, da zaustavi krvarenje. Sve ostalo strucnjaci. Prva pomoc zaista stize brzo, a za zaustavljanje krvarenja ne treba vam prva pomoc, vec pritisak prsta na odgovarajucu venu. Da se zadesim na putu gde se desila nesreca, prvo pozivam hitnu pomoc. Da se pravim heroj pa coveku napravim jos veci problem pa ostane nepokretan ili umre, hvala lepo. Mozda zvuci surovo, ali nisam ja izazvao nesrecu pa nisam ni duzan da ga spasavam.

miki

pre 13 godina

ponšanje Crvenog krsta je neshvatljivo, osim ako im nije cilj da još jednom opljčkaju voače. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja odavno je stupio na snagu, a tek sad se utvrdjuje šta treba da sadrži komplet za prevu pomoć.Sada 800.000 vozača iz Srbije može da baci stare komplete i ponovo kupi nove (kojih još nema u prodaji) umesto da im se omogući da dokupe ono čega u starom kompletu nema. Da sve bude na užas Crveni krst svoju brošuru o pomoći povredjeni neća da prodaje svim vozačim već samo onima koji kupe nov komple. Sramota. Očigledno Crvenom krstu kao da nije stalo da pomogne vozačim u nevolji već da ucenom natera vozače da kupe novoformirani komplet. Koliko će od njegove cene pripasti Crvenom krstu koji vozači kroz poreze već plaćaju

mirce

pre 13 godina

Zasto covek ne moze da dokupi ono sto mu fali u kompletu vec MORA da kupi drugi.Neko se debelo ugradio da ne kazem KRADJA.Nema vise pistaljki i serpi sad motke.

PDV obveznik

pre 13 godina

Samo me zanima da li se kod kupovine uputstva koje prodaje Crveni krst obracunava i PDV na osnovnu cenu? Gospoda iz Crvenog krsta su koliko znam oslobodjeni placanja PDV-a kod nabavke repromaterijala a u svakom vecem gradu imaju i svoje stamparije. Kakva lepa tezga da se mazne lepa cifra.

Duck

pre 13 godina

A skener? Pokretni mamograf? Jel treba i to? A onda da se ukljuce i pozarci, pa da donesu i oni pravilnik- obavezan hidrant i sprikler u svakom automobilu. Samo pozelite... NIKAD

zox

pre 13 godina

Da li mi bivsi pripadnici vojske koji smo prosli obuku moramo da kupimo to specijalno novo uputstvo ev,,ropske Srbije ili nam se racuna ako umesto toga nosimo vojnu knjizicu?Motke u ruke naravno,pa dokle vise?

zex

pre 13 godina

Mene samo živo zanima kako će policija da proverava šta sve ima u kompletu. Zaustavi vas onda lepo dobar dan molimo otvorite prvu pomoć pa u brojanje zihernadli zavoja i obaveznog upustva. Pitam se šta je sledeće porvera lampica u rezernoj kutiji ...
Posle svih ovih "obaveznih stvari" jasno je da našu državu nezanima bezbednost u saobraćaju nego novi nameti.

CK

pre 13 godina

Alo bre majstori iz CK. Umesto da uputstva delite po ulicama, bacate iz aviona, delite vozačima prilikom registracije vozila, vi ih uslovljavate novim kompletom prve pomoci. Vi bre niste nikakva profitabilna organizacija već humanitarna. Sigurno je da više od polovine vozila nema takvo uputstvo a ne smem da pomislim koliko tek vozača nema potrebno znanje za pružanje prve pomoći. I umesto da edukujete vi učestvujete u presiji zakonodavca i gle, samo jednog sertifikovanog dobavljača kompleta prve pomoći. Prošle su zlatne 90-te kada su samo vaše kućne ostave bile pune osnovnim životnim namirnicama, a kako vidim vaša organizacija još nema humanitarnu svest.

Balansero

pre 13 godina

Boze me sacuvaj lopovluka. Uputsvo Crvenog Krsta!? Za pruzanje prve pomoci se ide na obuku. Ne cita se uputstvo.
Mozes i napamet da ga naucis ali ako nikad nisi probao da pruzis prvu pomoc bolje i da ne pokusavas.

Sasa vet.

pre 13 godina

1.Da li ce vec jednom neko da objavi u nekim gledanim/citanim medijima konacni spisak opreme koju moramo da imamo u kolima, sa spiskom proizvodjaca i distrubutera ...
2. Sto rekose i ostali da pomenem i ja: pa dokle vise to sisanje monopolista, derikoza i nazovi humanitaraca?
3. Ja sam imao kurs prve pomoci u autoskoli i zavrsio sam jedan medicinski fakultet ali ne dao Bog da meni neki od danasnjih "vozaca" pruza prvu pomoc, kako voze, dobro smo mi ostaliu u zivi uopste, a policija ne sme ni da ih zaustavi. Licno sam video divljanja dzipova po ulicama i policiju koja ih ne zaustavlja ... NO COMENT.

Pazite

pre 13 godina

Pazite samo - ako vam je komplet PP otvoren, to će policija protumačiti da je neispravan!

Ne dozvoljavajte da vam otvaraju, pipaju sadržaj i prebrojavaju jer je to sterilno koliko može biti. Plus će vam sledeći put naplatiti kaznu za neispravan komplet!

Ako policijac to insistira, zapišite mu broj značke. Trebaće vam.

Ema

pre 13 godina

Ja cu dopuniti ono sto mi nedostaje iz kompleta a ono sto treba da bude sterilisano kupicu novo, u apoteci. Nabavicu fotokopiju uputstva, a i angazovacu se da naucim i vise od onoga sto znam o pruzanju prve pomoci.

Ali, necu da kupim komplet.

Ako me kazne, umesto placanja odabracu zatvor ili drustveno koristan rad. Ali novac necu dati.
Ako bi masovno to uradili umesto sto samo pricamo, ne bi nas vise drala korumpirana drzava, zakonodavci i vec ionako bogati "biznismeni". To je bolje od motki. Pasivan otpor. Isto kao sa vakcinama, samo sto je to bilo lakse, nije bilo sankcija, a ovo zahteva organizovanje.

Mozda ima i boljih ideja......