Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 26.06.2017.

11:00

Znate li zašto je ananas na vrhu vimbldonskog pehara?

Najprestižniji turnir na svetu uskoro počinje, pa je pravo vreme da saznamo neke zanimljivosti o peharu za koji se bori 128 tenisera.

Izvor: B92

Autor:B92

Znate li zašto je ananas na vrhu vimbldonskog pehara?
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prvi Vimbldon održan je davne 1887. godine, a od tada se predaje pehar koji u slobodnom prevodu nosi naziv „Jednoručni šampion sveta sveengleskog travnatog kluba“.

U to vreme, dvoručni bekhend nije postojao već se taj udarac izvodio isključivo jednom rukom – baš kao što to sada čine Rodžer Federer, Stan Vavrinka, Rišar Gaske...

Otuda i naziv samog pehara. Malo remek-delo ipak nije od zlata – u pitanju je srebro koje je pozlaćeno.

Međutim, jedan od najlepših i svakako najznačajnijih trofeja u sportu ima poseban detalj za koji mnogi ne znaju odakle potiče. Iako je treći Grend slem sezone poznat kao turnir pimsa, šampanjca i jagoda sa šlagom, na vrhu kapice trofeja nalazi se ananas.

To nije slučajno – u 17. veku ananas je bio veoma skupocena roba, najviše zbog toga što ga u Engleskoj gotovo uopšte nije bilo. Predstavljao je simbol značajnog bogatstva i na trpezama bogatih domaćinstava se nalazio samo tokom velikih praznika.

Ako ste se tih godina našli za stolom na kojim je stajao ananas, mogli ste sebe smatrati veoma počastvovanim.

Vlasnika ovog pehara dobićemo 16. jula, ali se nadamo da će se vratiti u vlasništvo srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Pobednik turnira zaradiće 2.000 bodova, 2.200.000 funti, ali i nešto što je mnogo važnije – to je ovaj fantastični trofej i mesto među teniskim besmtrnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d