Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 01.08.2021.

14:05

Mašina koja pobeđuje u stvari je čovek

Superzvezda je dozvolila i da se zaviri u njegovu dušu.

Izvor: SS

Autor: SS

Mašina koja pobeđuje u stvari je čovek
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Nemačka štampa je propratila neverovatnu i iznenađujuću seriju poraza i odustajanje od meča u miks dublu Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama.

"Ako neki sportista tako retko mora da se nosi sa porazom kao Novak Đoković, možda ćete u nekom trenutku biti skloni da ga smatrate imunim na poraz. Ali naravno da nije imun, ništa više od bilo koga drugog, a olimpijski teniski turnir u Tokiju to je odlično pokazao", piše Zidojče cajtung.

"Novak Đoković, dominator svih dominatora i na putu do grend slema, posle polufinala protiv Aleksandra Zvereva izgubio je meč za treće mesto protiv Pabla Karena Buste. Kao i protiv Zvereva, on je naravno bio favorit protiv Španca, kao i protiv Zvereva, odustao je u jednom trenutku od igre, neobično uzrujan, takođe iscrpljen".

"A svaki serijski pobednik, čija serija puca, odmah gubi sjaj nepobedivosti. Đoković se u Tokiju ponovo pretvorio u profesionalca kojeg je moguće pobediti, što je on, naravno, uvek i bio. Svaka mašina koja pobeđuje je ustvari čovek. Ali, tek sada to ponovo može jasnije da se vidi. Ipak, njegovo odustajnje od igre u miks dublu ostavlja gorki ukus", piše Zidojče cajtung.

Neslavni olimpijski odlazak Đokovića

Novak Đoković maršira kroz olimpijsko takmičenje. S tim nadmoćnim svetskim brojem jedan, sada će se susresti velika nemačka nada za osvajanje medalje, Aleksandar Zverev, pišu nemački mediji.

"Novak Đoković bio je na putu da uđe u istoriju tenisa. Međutim, nakon tri poraza u roku od 24 sata, živci su popustili. Reketi su leteli na tribine", piše Velt.

Tih 24 sata mora da su bili noćna mora za Novaka Đokovića. Sve do 6:1, 3:2 i sopstvenog servisa u polufinalu olimpijskog teniskog turnira, izgledalo je da će svetski broj jedan iz Srbije nastaviti da osvaja sve što se može osvojiti 2021. godine. Već je osvojio tri grend slem turnira. I zlato u Tokiju takođe se činilo nadohvat ruke.

Ali onda je počeo niz događaja za koje se može reći da su bili jedva zamislivi. Jer, ubrzo nakon senzacionalnog poraza od Aleksandra Zvereva, Đoković je takođe izgubio mešovito polufinale sa Ninom Stojanović. Dve potencijalne šanse za zlato izgubljene u roku od nekoliko sati – veliki udarac, čak i za inače samouverenu tenisku zvezdu. Jer nije nestalo samo olimpijsko zlato, već i mogućnost istorijskog "Zlatnog slema" (osvajanje sva četiri grend slem turnira i olimpijsko zlato u jednoj godini).

Đoković je u subotu iznenađujuće izgubio meč za bronzu protiv Pabla Kareno-Buste. Nakon 22 pojedinačna meča bez poraza, izgubio je dva zaredom. A kako je bilo superzvezdi navikloj na uspehe, videlo se u scenama tokom meča protiv Španca" piše Velt.

Najtiražniji list u Nemačkoj Bild pod naslovom - Mega isfrustrirani Đoković - najviše pažnje je posvetio trenucima kada je Đoković gubio živce u meču za bronzu.

"Slomio je nekoliko reketa, jedan bacio na praznu tribinu, drao se. Da to nije bes koji se nakupio još u polufinalu?"

Sledi US open

Iz članka Frankfurter algemajne cajtunga (FAZ) izdvajamo:

"Bronzana medalja iz 2008. u Pekingu ostaje Đokovićev jedini uspeh na Olimpijskim igrama.

Srpski broj jedan Novak Đoković nada se da njegovo učešće na olimpijskom teniskom turniru neće uticati na njegov početak na US openu. Nada se da mu Tokio neće praviti probleme za grend slem turnir u Njurjoku, koji počinje 30. avgusta. To je nešto u šta trenutno nisam tako siguran, rekao je Đoković u subotu.

Vrhunska zvezda i dalje može da stigne do grend slema sa titulom na US Openu u septembru. Australijanac Rod Laver poslednji je koji je uspeo da osvoji četiri najvažnija teniska turnira u jednoj kalendarskoj godini, daleke 1969",
piše FAZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d