Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 08.08.2021.

03:48

Najuspešnije Igre u istoriji Srbije – najviše medalja među eks-Ju

Olimpijski tima Srbije je na sjajan način okončao nastup na Igrama u Tokiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Najuspešnije Igre u istoriji Srbije – najviše medalja među eks-Ju
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

Nema smisla brojati šta sve nije osvojeno, nadali smo se da je moglo da bude, a sa ukupno devet medalja, Srbija je po ukupnom broju odličja u Tokiju na 26. mestu.

Srbija je osvojila tri zlata, jedno srebro i pet bronzi.

Prvo zlato na Igrama u Japanu donela je Milica Mandiću tekvondou, najtrofejnijoj srpskoj sportistkinji svih vremena to je druga titula olimpijske šampionke.

Prvo pojavljivanje karatea u olimpijskom programu Jovana Preković iskoristila je da pokaže da je najbolja, njena zlatna medalja došla je druga.

Treću su u Tokiju osvojili vaterpolisti. Velika generacija tako se oprostila od reprezentacije odbranom titule olimpijskog šampiona.

Srebrnu medalju doneo nam je strelac Damir Mikec. Još pet puta na pobedničkim postoljima naši su se sportistkinje i sportisti iz Srbije.

Sa bronzanim odličjima vraćaju se basket 3x3 tim Srbije, Tijana Bogdanović koja se takmičila u tekvondou, strelac Milenko Sebić, rvač Zurabi Datunašvili i na kraju odbojkašice, koje, kao i TIjana Bogdanović, drugi put zaredom sa Olimpijskih igara dolaze sa medaljama.

Posle Barselone 1992. godine, kada zbog sankcija naši sportisti nisu imali pravo da nastupe pod zastavom tadašnje SR Jugoslavije, na nastupima u Atlanti, Sidneju i Atini bilo je medalja, ali ne previše.

Ukupno devet, od toga dve zlatne, strelkinje Aleksandre Ivošev 1995. i odbojkaša 2000. godine.

Atlanta 1996 – 4 medalje 1-1-2
Sidnej 2000 – 3 medalje 1-1-1
Atina 2004 – 2 medalje 0-2-0

Od 2008, kao Srbija, naša zemlja ima ukupno 24 odličja, tri medalje osvojene su u Pekingu, četiri u Londonu, a do juče najbolji učinak bio je onaj iz Rio de Žaneira, kada je osvojeno osam medalja.

Peking 2008 – 3 medalje 0-1-2
London 2012 – 4 medalje 1-1-2
Rio 2016 – 8 medalja 2-4-2
Tokio 2021 – 9 medalja 3-1-5

Ili, svaki put, sve više medalja. Sledeće Igre su na programu 2024. godine u Parizu.

Do sledećih Igara ostaju tri godine, nešto kraći olimpijski ciklus, vreme da se pronađu prvai naslednici vaterpolista, košarkašica, neka nova zvezda u tekvondou, a da oni koji su u Tokiju na sjajan način predstavljali Srbiju ostanu sjajni ili, ako je moguće, budu još bolji.

Da, tako podmlađeni Tim Srbije, pokuša da ponovi uspeh iz Japana.

Ipak, prema sadašnjim procenama, ali i strategiji Olimpijskog komiteta Srbije, rekord ostvaren u Tokiju neće lako biti oboren u Parizu, ali bi mogao da bude ugrožen 2028, kada su na programu Olimpijske igre u Los Anđelesu.

Što se tiče eks-Ju republika, Hrvatska je osvojila osam medalja, jednu manje od Srbije.

Hrvati, kao i Srbija, imaju tri zlata – tenis dubl Mektić-Pavić, tekvondo Matea Jelić i Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara.

Tri zlata ima i Slovenija – Primož Roglič u biciklizmu, Janja Garnbret u sportskom penjanju i Benjamin Savšek u kanu slalomu. Ukupno imaju pet medalja.

Severna Makedonija osvojila je jednu medalju, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu osvojile nijednu.

Ukupno, eks-Ju države osvojile su 23 medalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

225 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve