Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 15.07.2021.

17:52

Jovana Preković za B92.net o Igrama, dopingu, pripremi

Srpska karatistkinja Jovana Preković govorila je ekskluzivno za B92.net pred odlazak na Olimpijske igre u Tokio.

Izvor: SN

Autor: SN

Jovana Preković za B92.net o Igrama, dopingu, pripremi
Foto: Profimedia

Olimpijske igre će se u Tokiju održati od 23. jula do 8. avgusta, a tamo će karatistikinja Jovana Preković tražiti put ka medalji.

Nedavno je osvojena medalja kakva je to motivacija pred ovako veliki turnir?

"Jako dobra motivacija. S obzirom da sam imala svetsku ligu koja je bila bitna zbog olimpijskih bodova, jer sam tu osigurala svoju kvotu. Evropsko prvenstvo mi je donelo samo više samopouzdanja i stepenik više ka olimpijskim igrama"

Kada si počinjala, jesi li krenula sa kjokušinkaijem ili šotokan karateom?

"Šotokan. I naravno kate. Tehnika mi je bila bitna kao i svima i drago mi je što sam sve prošla po redu i mislim da mi to donosi dosta uspeha, što sam tehnički obrazovana"


Vidi se to, pogotovo ko zna šta gleda kada se tehnički ispravno uradi ili maj-geri ili neki potez to stvarno izgleda jako lepo.

"To se zna i tačno se vidi da li si prošao osnovu ili si je preskočio. Tačno se vidi gde su falinke"

Pred takmičenje da li više obratiš pažnju na fizičke ili psihičke pripreme.

"Psihičke. Što se tiče fizičke ja sam nekako svesna da sam spremna i da terba da se smirim i fokusiram. Uvek se pitam šta želim, šta je moj cilj i mislim da je to od velike važnosti, da mora da postoji nešto da me gura"


Da li i ti vizualizuješ borbe?

"Da, apsolutno. Ja uvek vizualizujem kada odem na trening, kada završim fizički deo vizualizujem udarac. Popularni „Đako Zuki“ (oštar udarac rukom prim. aut.) i skroz sam u udarcu, kako ulazim u udarac na SP, kako ulazim u mavašin geri, maj geri... Svaki dan mi je vizueliziacija i kada odem na takmičenje ja sve vidim kako će da se desi. Kako pobeđujem, kako idem na postolje i to je bitan faktor za vrh"

Pripreme tokom korone

"Ja sam uživala. Meni je mnogo prijalo što se sve stopiralo i što sam se vratila kući jer smo konstantno bili na kampovima, pripremama i hvala Bogu pa je stalo da malo odmorim. Moji treneri su jako kreativni, ja sam vozila biicklu, trčala, trenirala karate i džudo, imala fokus na treningu sve vreme i to mi je dalo sve ove medalje. Tu je bila moja snaga. Kada je stal niko ništa nije mogao da radi, a ja u selu imam prostor i sve sam mogla lepo da radim"

EP, SP, EP sve si pokorilo, Kako sad izgleda konkurencija

"Isto izgledaju devojke, hahahahaha. Mislim da sad ozbiljna pitanja postavljaju sebi. Kada sam bila u top formi u Lisabonu pokazala jedan nivo više od njih i mislim da su jako zabrinute kako će sve biti tamo i kada odemo na OI biće kružni sistem. Mi smo navikli na kup, a sada će biti dve grupe po 5. Što se bodovanja tiče, pobediš prvi meč imaš 2 boda, nerešeno 1 bod, poraz 0 bodova. Sve su promenili nismo navikli na ovo ja se borim na ispadanje. Ne menja se taktički ništa, mi se svi znamo, e sad će nijanse da odluče da se psihički spremim, da ne pokupim mnogo negativnih stvari da budem mirna i verujem u sebe. Ko bude najviše želeo on će osvojiti zlatnu medalju"

To je dosta zanimljivo, SP EP prvak ali Olimpijski sampion ima posebnu tezinu

"Karate prvi put na OI i ja sam presrećna što sam ne uzela nego osvojila olimpijsku normu, prošla sam kroz sve što može da se prođe jer je i sam uspeh odlazak na OI. To niko nikad od karatista uspeo, a ja ću se postaviti kao da je to obična liga kako bih se spremila za ono što sam navikla"

Očekivanja?

"Spremaju nas u OKS za sve. Već sam sebi postavila tu situaciju da ne očekujem ništa i da odem tamo i da se postavim kao da je to obična liga na koju idem godinama i to mi je postavka u glavi. Ne želim sebi da stavim da je to nešto specijalno, jer sam na evropskim igrama bila u katastrofalnoj euforiji i pukla sam. Drago mi je što sam sve to prošla ne baš slavno al sam videla sistem sela i kako to funkcioniše i prošla kroz sve da se spremim da odem tamo"

Porazi nisu uvek nepoželjni

"Znam da ima nešto što sam izgubila tamo, jer sam ja bila spremna za sve i prethodno sam bila na dve premijer lige u finalu. Sve me je omamilo, navuklo, onako neiskusnu potpuno jer sam tako dobila baš iskustvo koje mi znači na predstojećim igrama"

Kako će funkcionisati testiranja na nedozvoljene supstance

"Pa znaš kako, mene često testiraju. Za karate nema šta da bude, koja supstanca pomaže da budeš mnogo bolji, asmo koristim suplemente koji su dozvoljeni. Od četvrte godine treniram karate i trudim se da sve bude čisto. Ovo je jedna iskrena i čista priča"

Proslava?

"Moj otac to sve planira. On je hteo proslavu posle EP i ne želim sebe usred korone da stavljam u nepotrebnu situaciju pred OI, svakako će biti žurka"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

20 h

U fokusu

Vidi sve