Nova vest
Olimpizam

Utorak, 03.08.2021.

08:17

Otkud Mao Cedung na pobedničkom postolju?

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je odgovor od olimpijskog tima Kine u vezi sa ceremonijom dodele medalja u biciklizmu.

Izvor: Beta

Autor:Beta

Otkud Mao Cedung na pobedničkom postolju?
Foto: Profimedia

Iz MOK pitaju Kineze zbog čega su osvajačice zlatnih medalja na ceremoniji dodele medalja u Tokiju nosile značke sa likom komunističkog lidera Mao Cedunga.

Kako se navodi u saopštenju, MOK će proceniti da li je došlo do kršenja pravila Olimpijske povelje koje zabranjuje političke stavove na pobedničkom postolju.

Kineske biciklistkinje Bao Šandžu i Džun Tjan Ši osvojile su u ponedeljak olimpijsko zlato u ekipnom sprintu na pisti.

Takođe i od američkog olimpijskog tima zatraženo je "više detalja", nakon što je osvajačica srebrne medalje u bacanju kugle Rejven Sanders po završetku dodele medalja podigla ruke iznad glave i ukrstila ih u obliku slova iks. Ona je tako pozirala fotografima, a rekla je da je to učinila u znak podrške ljudima pod opresijom.

Olimpijski komitet SAD saopštio je da neće kazniti bacačicu kugle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

1 d

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu