Nova vest
Olimpizam

Utorak, 03.08.2021.

08:17

Otkud Mao Cedung na pobedničkom postolju?

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je odgovor od olimpijskog tima Kine u vezi sa ceremonijom dodele medalja u biciklizmu.

Izvor: B92

Autor:B92

Otkud Mao Cedung na pobedničkom postolju?
Foto: Profimedia

Iz MOK pitaju Kineze zbog čega su osvajačice zlatnih medalja na ceremoniji dodele medalja u Tokiju nosile značke sa likom komunističkog lidera Mao Cedunga.

Kako se navodi u saopštenju, MOK će proceniti da li je došlo do kršenja pravila Olimpijske povelje koje zabranjuje političke stavove na pobedničkom postolju.

Kineske biciklistkinje Bao Šandžu i Džun Tjan Ši osvojile su u ponedeljak olimpijsko zlato u ekipnom sprintu na pisti.

Takođe i od američkog olimpijskog tima zatraženo je "više detalja", nakon što je osvajačica srebrne medalje u bacanju kugle Rejven Sanders po završetku dodele medalja podigla ruke iznad glave i ukrstila ih u obliku slova iks. Ona je tako pozirala fotografima, a rekla je da je to učinila u znak podrške ljudima pod opresijom.

Olimpijski komitet SAD saopštio je da neće kazniti bacačicu kugle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve