Dušan Bulut: Verovatno bismo se međusobno poubijali

Dušan Domović Bulut je bio prva uzdanica basket reprezentacije Srbije koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila bronzanu medalju.

SSIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Srbija osvojila bronzu!

To je svakako uspeh, prva olimpijska medalja za Srbiju u ovom sportu, što je naglasio i najbolji igrač naše selekcije.

Jedina bolna tačka ostaće izgubljeno polufinale protiv Rusa.

"Imali smo mi svojih limita, kazao sam vam to i na početku. Skupljeni smo kao grupa individualaca koji su veoma kvalitetni, koji imaju dobar karakter za pobede, za težinu dresa koji treba da se nosi na ovim takmičenjima i jednostavno samo nam je falila ta neka vrsta uigranosti, neke taktičke stvari koje nismo stigli da uradimo. Da kada sve stane, kada ništa ne ide da imamo neke dve-tri akcijice, da izvučemo neki lak poen, lak faul, da im prekinemo momentum. To se nije desilo, ostali smo paralisani protiv Rusa, nekako, i ostali smo dva-tri puta sami, pa smo promašili zicer i trojku. Nismo stigli da se priključimo, pa je sve otišlo dođavola...Treće mesto, pobedili smo na neki individualni kvalitet i karakter, pođrtvovanost i borbu. Tako smo došli, tako smo selektirani, trenutno je merilo treće mesto, a nadam se da će u budućnosti biti bolje. Bitan je jedan kontinuitet medalja koji donosimo za Srbiju, za KSS, ovoga puta i OKS. Ja sam srećan, završili smo turnir i sa pobedom, ipak je to olakšavajuća okolnost. Velika je razlika izmežu trećeg i četvrtog mesta", izjavio je Bulut za "Blic".

Upitan da li je ovo njegov najveći uspeh u karijeri, Bulut je kazao:

"Meni je najveći uspeh što smo mi ostvarili kontinuitet u osvajanju medalja u poslednjih 10 godina. Postoje samo jedno ili dva takmičenja da se mi nismo vratili sa medaljom jer, evo vidiš, jedna utakmica na celom turniru te odvojila od zlatne medalje. Imaš Letonce koji su imali četiri poraza i igraju finale. I pobediće. Imaš Ruse koji su do polufinala imali tri pobede. Jednostavno, takav je basket. Sada da igramo protiv Rusa, verovatno bismo ih dobili 21:6. Ali takav je basket. Ne možeš u kontinuitetu imati prvo mesto, a pogotovo za ekipu koja je skupljena pre dva meseca".

"Dežurni pljuvači, nastavite da nas bombardujete"

Objasnio je i kako se ekipa digla posle poraza u polufinalu.

"Znali smo da smo uprskali... Znaš da si uprskao. Velika je razlika između trećeg i četvrtog mesta. Mislim... Da je krenulo nešto po zlu, verovatno bismo se poubijali međusobno i sa njima i publikom i svima. Kada smo krenuli u ovaj meč, znali smo da moramo da ga dobijemo inače bismo skočili iz aviona. To je bio naš mentalitet i mislim da je upalio. Nismo imali ni taktiku ni ništa nego samo stav – nemojte da se sramotimo, da se blamiramo. Idemo da pobedimo, bolji smo od njih kao što smo bolji od većina ekipa ovde. Samo da uradimo sve stvari koje budemo trebalo da uradimo i to je to".

Da li će Bulut nastaviti da igra za reprezentaciju?

"Ju, ne znam. Iskreno, ne znam. Idem sutra u Ameriku, to mi je plan, da se tamo dokažem. Posle toga videću šta i kako. Nemam ni neku komunikaciju iskreno ni sa košarkaškim savezom ni sa Olimpijskim komitetom. Imam ličnu karijeru i ciljeve koje želim da ispunim. Opet, jedan kontinuitet ako govorimo o sčledećim OI... Ovaj sport ne prepoznaje ko si i šta si, prepoznaje samo kontinuitet i težak rad. Nema ovde: "Ja sam Dušan Bulut, doći će Rusi, skloniće se sa terena!" Neće. Taj proces oduzima puno vremena i energije, a ja u ovim godinama ne znam da li sam spreman da sledećih tri-četiri godine dam toliko"; zaključio je jedan od najboljih basketaša sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.