Nova vest
Tenis

Subota, 09.12.2023.

22:11

Američki novinar: Nema sportiste kao što je Novak VIDEO

Novak Đoković počinje pripreme za novu sezonu, ali se u svetu tenisa i dalje govori o onoj koja je nedavno završena.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Američki novinar: Nema sportiste kao što je Novak VIDEO
Foto: Profimedia/Marco/Canoniero

Osmi put broj jedan na kraju godine, uz nova tri grend slema i ukupno sedam titula u 2023. godini, zaista sjajan učinak.

Američki novinar Džon Verthajm je uradio nedavno u Beogradu intervju za televiziju CBS, "60 minuta" u kojoj je dobio iscrpne odgovore od svetskojg tenisera broj jedan.

Za ATP je pričao o tom trodnevnom boravku u Beogradu u koji je došao u novembru da bi razgovarao sa Đokovićem.

"Pričao sam sa njim prvi put pre 12 godina i 20 slemova pre. Već smo uradili su propratnu priču, tako da smo ovog puta pristupili sa pretpostavkom da ljudi već znaju dovoljno o njemu. Ovog puta smo želeli da uđemo dublje u njegov um. Nećete naučitio njegovom detinjstvu kao prvi put. Koncentrisali smo sa na sadašnjost i budućnost", kaže Verthajm.

Oni su razgovarali nedugo posle Novakovog osvajanja Mastersa u Parizu.

"Mnogo puta sam ga intervjuisao, ali nikad nisam imao tako dug razgovor kao sada. Mislim da mu je to značilo i da je bilo drugačije, provodeći ceo dan sa njim. Nije urađeno u svlačionici ili hotelskoj sobi. Imao sam osećaj da je srećan što može da mi pokaže odakle je. Bio je vrlo gostoljubiv i pažljiv domaćin", smatra Amerikanac.

Šta je posle svega zaključio, takođe je zanimljivo.

"On je kao nijedan drugi sportista. Ne mislim kao bilo ko drugi kog znam; ne ponaša se poput ostalih sportista. On je neverovatan atleta, ali sa njim shvatite koliko je tenis mentalni sport. Bio je u tako mnogo tesnih mečeva, mnogo finala, igrao pred publikom koja mu zviždi. Shvatite kako uspeh ide na uspeh i kako raste samopouzdanje. Ima mnogo samopouzdanja i vere kada prođete sve to i osvojite 24 slema, a momak preko puta mreže i dalje traži prvi", dodao je Verthajm.

Zadivljen je i kako Novak poredi sebe sa nekim "ranijim verzijama".

"Rekao je da bi sa 36 pobedio Novaka sa 24 godine, onog iz 2011. Možda bi trčao brže, ali iskustvo i samopouzdanje koje ima sad posle tako mnogo teških situacija omogućili bi mu da pobedi sebe 12 godina mlađeg. I rekao je da ne misli da se povuče, u stilu, 'kada mladi počnu da me praše, biće to vreme da se razmisli, ali to se ne dešava još", zaključio je Verthajm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu