Nova vest
Tenis

Petak, 08.12.2023.

09:39

Nije samo ATP: Đoković završio godinu i kao lider UTR liste

Srpski teniser Novak Đoković je i u 36. godini najbolji na svetu u tom sportu, o čemu svedoči podatak da je po osmi put završio godinu kao prvi reket sveta.

Izvor:

Autor:

Nije samo ATP: Đoković završio godinu i kao lider UTR liste
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Međutim, to nije sve pa je tako prvi reket sveta najbolji i prema UTR renkingu.

Šta je UTR lista pitate se sada? Tzv. Univerzalni teniski renking obuhvata sve tenisere bez obzira na godine, pol, nivo na kom su i geografski položaj, pa ih potom raspoređuju na skali od jedan do 16,5.

Kako za svaki meč imamo neki predviđeni rezultat, UTR renking će varirati u skladu sa stvarnim ishodom određenog meča. Kalkulacije se rade u odnosu na težinu protivnika, turnira na kom se igra, formatu, pouzdanosti i još nekoliko kriterijuma.

Na njenom vrhu je ove godine završio Novak Đoković sa gotovo maksimalnom "ocenom" – 16,41. Na tome može najpre da zahvali sjajnim nastupima na kojima je odabrao da igra, pre svega Grend slemovima. Dakle, u njegovom slučaju glavni razlog uspeha je težina turnira na kojima je igrao, odnosno rezultati na njima.

Đoković je jedan od onih koji podržavaju UTR renking, štaviše i investira u njih.

"UTR renking je najbolji način da se ‘izmerite‘ u odnosu na druge igrače bez obzira na njihove godine ili umešnost", rekao je svojevremeno Đoković.

Drugi na listi je Janik Siner (16,33) kojem je nekoliko sjajnih meseci na kraju sezone donelo veliki pomak. u Top 5 su Danil Medvedev (16.33), Karlos Alkaras (16,26) i Aleksander Zverev (16,24).

I u drugom delu Top 10 je situacija istumbana. Tako je na njenom desetom mestu Džek Drejper, koji je 61. teniser sveta prema ATP listi. Britanski teniser je u 2023. godini ostvario zapažene rezultate protiv bolje rangiranih protivnika i tako zavredeo da se nađe u elitnom društvu.

Ispred njega su Karen Hačanov, Hubert Hurkač, Grigor Dimitrov i Andrej Rubljov.

Kod dama, na vrhu je neprikosnovena Iga Švjontek (13.30), koja je godinu završila ispred Arine Sabalenke i na WTA listi.

Međutim, Sabalenka na UTR listi nije ni u Top 5. Ispred nje su Koko Gof (12,97), Džesika Pegula (12,93), Medison Kiz (12,83) i Elena Ribakina (12,83).

Sabalenka je šesta (12,80), a u Top 10 su još Karolina Muhova, Ljudmila Samsonova, Marketa Vondrušova i Marija Sakari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu