Nova vest
Svet sporta 1

19.4.2024.

13:07

Zašto deca oko 15. godine masovno napuštaju sport?

Nekadašnja FED kup reprezentativka Srbije Ana Jovanović razvila program za najpogodniji odnos dete-roditelj-trener, a njeni sagovornici kažu da je najčešći uzrok problema prevelika ambicija roditelja.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Fondacija Novak Đoković

U susret 28. dečjem maratonu, koji se dešava u subotu, Fondacija Novak Đoković organizovala je panel u okviru svog programa Putem šampiona, na temu "Nagrađivanje dece u sportu".

Na panelu su govorili Andrija Gerić, bivši odbojkaški reprezentativac i olimpijac, diplomirani sportski psiholog, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona i bivši košarkaš, te Nemanja Radović, predstavnik SOSIB-a i trener sa dugogodišnjim iskustvom u sportskom radu sa decom sa invaliditetom.

Moderatorka panela bila je Ana Jovanović, autorka programa Putem šampiona i nekadašnja FED kup reprezentativka Srbije.

Fokus programa Putem šampiona jeste na tome da se kod dece neguje ljubav prema sportu i naglasi značaj treniranja i fizičke aktivnosti, ali da se to radi na način koji je najbolji i najzdraviji za njih.

Fondacija Novak Đoković

U skladu sa tim je tekao i razgovor, te je Darko Habuš pomenuo poseban metod davanja priznanja svoj deci koja učestvuju na maratonu:

"Boda Ninković i Joca Tišma osmislili nagradu za decu koja se rangiraju ispod trećeg mesta – priznanje Superpuž. I tada deca budu srećnija od pobednika kada čuju da su dobila ovu nagradu".

Andrija Gerić podelio je svoje viđenje iz ugla nekadašnjeg vrhunskog sportiste, ali i sportskog psihologa koji ima veliko iskustvo u radu sa decom:

"Važno je da deca učestvuju i da se trude da dođu do rezultata. Mnogo je takmičenja gde svi dobijaju medalje, ali mislim da je to pogrešno, jer misle da će tako biti uvek u životu, da šta god da radiš bićeš nagrađen, a to nije tako. Moraju da se trude, da uvek budu bolji. Poruka roditeljima jeste da hrabre decu, da ih hvale, da im budu podrška i da im usade ljubav prema sportu. Potrebno je da se kao populacija više bavimo sportom".

"Primarni cilj našeg saveza jeste socijalizacija i zdravlje učesnika. Nagrada je što sa nama osećaju da žive normalan život. Znaju da ih ne sažaljevamo, nego da im pružamo podršku", rekao je Nemanja Radović o radu sa decom sa invaliditetom.

Fondacija Novak Đoković

Statistika kaže da deca oko 15. godine masovno napuštaju sport, a to se dešava ukoliko je odnos prema treninzima forsiran, a ne baziran na razvijanju ljubavi prema sportu, saglasni su panelisti, te dodaju da je često ambicija roditelja veliki problem.

"Ne treba da prezaštićujemo decu u svakom pogledu. Oni veliki deo vremena provode u virtuelnom svetu i mi moramo da se prilagodimo tom svetu. Zato su deca sve manje napolju. I deca i treneri imaju velika očekivanja, ali treneri moraju da ubace igru u treninge, da deci bude što zabavnije. Pustite decu da se pronađu u sportu, ne moraju svi da se bave popularnim sportovima, važno je da uživaju i da vole", zaključio je Gerić.

Naredni panel Putem šampiona biće održan na konferenciji "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice", koju Fondacija Novak Đoković organizuje 10. maja u MTS dvorani.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Pao Gugl

Gugl je pogođen prekidom rada, na svetskom nivou, i to utiče na hiljade korisnika.

B92

17:38

17 h

Novo Sport Video Menu