Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

22:15

Srbija

43 utakmice, 17 pobeda, 8 remija, 18 poraza, gol razlika 64:59

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija
Getty images

Istorija na SP (11 učešća)

Baš kao i Švajcarci, i naša reprezentacija je najveće uspehe na Sveetskim prvenstvima ostavila daleko iza sebe. Poslednji veliki uspeh smo napravili u Čileu 1962. godine kada smo bili četvrti, a pre toga još na onom prvom SP u Montevideu kada smo takođe bili četvrti.

Možemo da se pohvalimo time što smo relativno redovni učesnici Svetskih prvenstava (u Rusiji nam je 12.), ali ne i time što smo posle te 1962. godine jednom videli četvrtfinale 1990, jednom osminu finala 1998. i već dvadeset godina pokušavamo da izađemo iz grupne faze. U Nemačkoj i Južnoj Africi nismo uspevali.

U Italiji smo završili kao peti, u Francuskoj smo bili deseti, a tokom dugog perioda od 30 godina između tridesetih i šezdesetih godina prošlog veka smo konstantno bili konkurentni i kretali smo se od četvrtog do sedmog mesta.

Tokom tog istog perioda smo bili i finalisti Olimpijskih igara i Evropskih prvenstava što je reprezentativno za navijače Srbije samo misaona imenica.

Rusija je nova prilika da se to bar malo ispravi iz 12. pokušaja.

Put do Rusije

Srbija je kroz kvalifikacije prošla kao prvoplasirana u grupi sa Irskom i Velsom kao glavnim konkurentima, te Austrijom, Gruzijom i Moldavijom.

Kvaifikacije smo počeli remijem sa Ircima 2:2, završili ih tesnom pobedom 1:0 nad Gruzijom u odlučujućem meču, da bismo nakon kvalifikacija ostali i bez selektora Slavoljuba Muslina uz sve propratne probleme i priče o lošoj atmosferi u timu.

Posle Irske je Srbija pobedila Austriju 3:2 i Moldaviju 3:0 da bi se posle remija sa Velšanima 1:1 pobedila i Gruzija 3:1. U tom meču je Gruzija već u šestom minutu šokirala „Orlove“ golom Kačarave u šestom minutu, ali je srpski tim do kraja preokrenuo i slavio.

Srbija je već deo kvalifikacija provela na prvom mestu, praktično ga je potvrdila trijumfom u Irskoj 1:0 golom Kolarova prošlog septembra, ali je to prvo mesto uzdrmala porazom od Austrije 2:3 u Beču.

Zbog toga su bila neophodna tri boda protiv Gruzij i bodove je pogotkom u poslednjih 15 minuta doneo Aleksandar Prijović. Irska je otišla u baraž, a naš najbolji strelac je sa šest golova bio Aleksandar Mitrović.

Ključni igrači:

Upravo forma Aleksandra Mitrovića mogla bi da ga učini jednim od ključnih igrača uz Dušana Tadića u vezi i zamenika kapitena Nemanju Matića na zadnjem veznom.

Mitrović je vodio na terenu sa 12 golova Fulam do Premijer lige ovog proleća, Dušan Tadić je igrao dobro za Sautempton, a uprava Lacija se razbacuje milionskim ciframa koje traži za Milinković-Savića.

On bi mogao da pomogne Tadiću u kreiranju akcija.

Pored njih trojice, zajedno sa novim selektorom Mladenom Krstajićem došlo je još debitanata pa su nacionalni dres zadužili momci od kojih tek treba videti šta mogu da urade.

Nemanja Radonjić bi mogao da bude ubojit na krilu, a da ima samopouzdanja pokazao je i protiv Čilea uprkos porazu 0:1.

Forma uoči SP:

Srbija – Čile 0:1

Nigerija – Srbija 0:2

Srbija – Maroko 1:2

Južna Koreja – Srbija 1:1

Kina – Srbija 0:2

Srbija – Gruzija 1:0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve