Nova vest
Rukomet

Petak, 08.12.2023.

14:25

"Rade za 70$ mesečno" – Kamerunke pobegle tokom SP

Reprezentacija Kameruna na Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene stigla je sa smanjenim sastavom.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: EPA-EFE/ADAM

Ispostavilo se da su nestale dve igračice te reprezentacije, iako su doputovale u Francusku.

Njih dve su napustili trening kamp u potrazi za boljim životom.

Bendikte Manja Ambasa i Marijan Batamag su nestale tokom boravka u trening kampu reprezentacije u Francuskoj pred početak Svetskog prvenstva.

"Video sam izveštaje da su dve igračice nestale. Savez je prokomentarisao stvar i rekao da su pokušali da pripaze na tim, ali nisu oni krivi što su njih dve nestale zajedno sa svojim stvarima",
rekla je kamerunska novinarka Leokadija Bongben u intervjuu za "Gohandball".

Ovo nije prvi put da kamerunske igračice ili igrači koriste veliki turnir da pobegnu iz zemlje. Slična situacija se dogodila i na Svetskom prvenstvu pre dve godine u Španiji. Tada je pet igračica nestalo.

"Verujemo da bi ovo mogla biti prilika da dođu do mesta gde će biti cenjeni. Uslovi ovde u Kamerunu nisu najbolji. Sportistkinje pronalaze bolji način života. Još uvek postoje dispariteti u platama u zemlji. Ako žena ode na takav turnir, šta će joj preostati kada se vrati? Naći posao za mladu ženu u Kamerunu nije lako, a rade za 70 dolara mesečno",
dodaje novinarka iz Kameruna.

Kamerunke su se plasirale u drugu fazu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva. Izgubile su od Crne Gore sa 25:11 u prvom kolu, zatim sa 39:20 od Mađarske, ali su pobedile Paragvaj sa 26:23 i tako prošle dalje.

Očekivano ih je ubedljivo savladala Švedska u prvom meču drugog kruga sa 37:13, ali afrička selekcija naravno nije u stanju da se nosi sa evropskim rukometašicama.

Ako ništa, barem je za neke od njih SP poslužilo da se otisnu u svet i da pokušaju da pronađu normalne životne uslove.

Izgleda da su procenile da im se više isplati da rizikuju u hladnoj Skandinaviji nego da se vrate u domovinu.

Kamerunke će u subotu igrati od 18 sati protiv Hrvatske, koja je apsolutni favorit kao kandidat za plasman u četvrtfinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu