Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 24.11.2022.

18:58

Bukari zatresao mrežu, ali Portugalu pripao triler od pet golova

Fudbaleri Portugala savladali su Ganu rezultatom 3:2 u prvom kolu grupe H Svetskog prvenstva.

Izvor:

Autor:

Bukari zatresao mrežu, ali Portugalu pripao triler od pet golova
EPA-EFE/Rolex dela Pena

Meč je bio u znaku Kristijana Ronalda koji je poslednjih nedelja u žiži javnosti zbog dešavanja u vezi sa Mančester junajtedom sa kojim se razišao. Tako je postao tek drugi kapiten bez kluba u istoriji Svetskih prvenstava posle Brusa Vilsona koji je predvodio Kanadu 1986. godine.

Upravo je Ronaldo imao prvu ozbiljniju priliku nakon greške u veznom redu Gane. Loš prijem je iskoristio Bernardo Silva koji je poslao loptu ka Ronaldu između dvojice štopera, a ovaj je loše primio što je omogućilo protivničkom golmanu da istrči i izblokira njegov pokušaj.

Samo tri minuta kasnije je još jednom pokazao koliko želi gol nakon što je nadskočio Akandžija, skokom koji ne bi trebalo da je normalan za jednog 37-godišnjaka. Ipak, da je samo čovek pokazao je nepreciznim udarcem.

Portugalci su imali posed, ali su malo šta radili sa njim. Gana se povukla i u tom odnosu snaga ekipa Fernanda Santoša se nije snašla.

Nije bilo uzbuđenja sve do 31. minuta kada je Ronaldo zatresao mrežu protivnika, ali je pogodak poništen odmah zbog prethodnog faula nad Aleksanderom Đikuom. Odgurnuo ga je Ronaldo, nakon čega se defanzivac Strazbura našao na zemlji što je bilo sasvim dovoljno.

Mogu Portugalci i da se pitaju zašto ih sudija nije “pogurao” i dodelio im penal kada je upravo Điku udario Žoaa Feliksa nakon što je ovaj odneo “čistu” loptu ispred njega. Arbitar iz SAD je svirao kontra faul bez da se iko bunio, nakon čega nam je usporeni snimak doneo i drugu priču.

Kao da smo gledali drugi meč u nastavku. Sve je počelo sa 15-ak minuta dominacije Gane tokom kog se izdvaja jedan udarac sa distance Mohameda Kudusa, ali sve je to palo u vodu kada je Salisu oborio Ronalda u šesnaestercu, a ovaj je bio precizan iz jedanaesterca za prvi gol na meču. Tim je Ronaldo postao prvi igrač koji je postizao golove na čak pet Mundijala.

Samo osam minuta je trajala radost Portugalaca. Rahman je poslao pas ka Injaki Vilijamsu, ali je Kudus presreo tu loptu. "Zavrnuo" je loptu ka Andre Ajuu, a ključan je tu bio Danilo kojem se lopta upetljala u noge i tako na pravi način odbila do fudbalera Al Sada koji nije imao težak posao.

Odlučio se Oto Ado da odmori igrače koji su učestvovali u golu. Kudus i Aju su izašli, a na njihovom mestu su se našli fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari i mlađi brat Andrea, Džordan Aju. Nisu njih dvojica stigla ni da se pozdrave sa saigračima na klupi, a Portugal je ponovo vodio.

Bruno Fernandeš je video Žoaa Feliksa koji se ubacivao i proigrao ga je tako da je napadač Atletiko Madrida imao lak posao jedan na jedan sa protivničkim golmanom koji je lako rešio. Samo dva minuta kasnije je vezista Junajteda još jednom spojio saigrača sa golom, a ovog puta za debitantski pogodak u dresu Portugala Rafaela Leaa koji je par minuta pre toga ušao u igru.

Na semaforu je bilo 3:1 i svi su mislili da je gotovo, ali ne i Ganjani. Na minut do kraja regularnog dela utakmice se upisao Osman Bukari i tako uneo neizvesnost u čak devet minuta nadoknade. Nisu Ganjani pretili sve do pred sam kraj kada se Injaki Vilijams prikrao golmanu Portugala koji ga nije video, oduzeo mu loptu, ali se onda i nesrećno okliznuo. Bio bi to gol zasigurno da noga nije proklizala.

U nešto manje od 25 minuta dobili smo pet golova, i taj period igre je bio zanimljiviji od celokupne prethodne dve i po utakmice petog dana Svetskog prvenstva u Kataru, pred onu poslednju i nama najzanimljiviju između Brazila i Portugala.

Kada je u pitanju grupa H, ranije su Urugvaj i Južna Koreja odigrale bez golova. U narednom kolu za četiri dana će Urusi na selekciju Fernanda Santoša, dok će Južna Koreja igrati sa Ganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

11 h

U fokusu

Vidi sve