Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.11.2022.

13:35

Sad ili nikad

Katar je poslednja šansa za Lionela Mesija da se konačno nađe u sazvežđu svetskih šampiona.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Sad ili nikad
Foto: Profimedia

Tokom svoje karijere je osvojio sve, obarao rekord za rekordom, rušio granice, postavljao standarde i stigao do nivoa gde se njemu priča kao jednom od najboljih fudbalera svih vremena.

Ali sve klupske titule, svi golovi i rekordi ne znače gotovo ništa ako tokom karijere ne stigneš do svetog fudbalskog grala – titule prvaka sveta.

Nju su osvajali i Pele i Dijego Maradona i upravo na Mundijalima su izgradili svoje statuse legendi ove igre.

Mesija odavno porede sa ovom dvojicom fudbalskih titana, ali mu i dalje nedostaje taj sveti gral kojim bi im se i definitivno pridružio na fudbalskom Olimpu.

A Mesi je do sada propustio četiri prilike da to učini:

– 2006. u Nemačkoj je još bio dete koje se tek probijalo na veliku scenu;

- 2010. u Južnoj Africi je već bio najbolji fudbaler sveta, ali je u timu pod vođstvom Dijega Armanda Maradone podlegao pritisku ogromnih očekivanja nacije i zabeležio samo jednu asistenciju.

- 2014. u Brazilu je bio najbliži cilju do sad. Bio je na visini zadatka, postigao je gol u svakom meču grupne faze i doveo Argentinu do finala, prvog od 1990, ali su "gaučosi" kao i u Italiji podbacili u finalu protiv Nemačke.

- 2018. u Rusiji je posle prva dva bleda nastupa bio strelac u trećem kolu grupne faze za plasman u nokaut rundu, gde je uprkos njegove dve asistencije, Argentina ipak poražena od kasnijeg šampiona Francuske, pa je Mesi doživeo najraniju eliminaciju sa SP u svojoj karijeri.

Prošle su još četiri godine i Mesi je stigao u Katar, svoju poslednju mundijalsku odrednicu.

U 36. godini života jasno je da mu je ovo poslednji Mundijal u karijeri i poslednja šansa da ga osvoji.

A kako stvari stoje, iako je u poznim godinama, ovo mu je verovatno i najbolja prilika da to i učini.

Razlozi za to su i individualni i timski.

Što se tiče timskog razloga, Argentina opet ima vrlo kvalitetan i pre svega skladan sastav, a najvažnije od svega je to što sve funkcioniše savršeno.

Prošlog leta su Argentinci posle 28 godina konačno postali šampioni Južne Amerike i Mesi je konačno osvojio trofej sa reprezentacijom.

To mu je umnogome skinulo ogroman teret s leđa, nakon bolnih uspomena sa prethodnih Mundijala ali i Kopa Amerike, zbog čega se i očekuje reakcija u Kataru.

Dobar rezultat se očekuje i jer Kopa Amerika nije bio samo kratak trenutak inspiracije "gaučosa".

Od dolaska Lionela Skalonija na mesto selektora, Argentina je ostvarila najduži aktivni i drugi najduži niz u istoriji od 35 utakmica bez poraza.

"Gaučosi" imaju izuzetno talentovan sastav počevši od sjajnog golmana Emilijana Martinesa, preko defanzivaca Nikolasa Otamendija i Lisandra Lopesa, do brutalnog napada sa Anhelom di Marijom, Paulom Dibalom, Lautarom Martinesom...

S individualne strane, Mesi igra jednu od najboljih sezona u karijeri, u kojoj je na 19 utakmica postigao 12 golova uz 14 asistencija.

Opet deluje nezaustavljivo, a za razliku od prethodnih sezona i znatno svežije i rasterećenije.

Mesi ove sezone u dresu PSŽ-a iz utakmice u utakmicu pokazuje da najbolji dani još uvek nisu iza njega.

A sa prilikama da osvojio Svetsko prvenstvo i Ligu šampiona, ovo bi mogla da bude sezona njegove karijere.

Sezona posle koje bi se uz njegovo ime bez ikakve dileme moglo pisati "najbolji fudbaler svih vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve