Nova vest
Fudbal

Nedelja, 06.11.2022.

08:16

Gana – ima li uspeha bez Srbina?

Posle dvojice Srba, dolaze dva domaća stručnjaka. Tako ide niz Gane kada su selektori na Mundijalu u pitanju.

Izvor:

Autor:

Gana – ima li uspeha bez Srbina?
Foto: Profimedia

Ova afrička selekcija je prvi put na planetarnoj smotri zaigrala tek 2006. godine, ali će im u Kataru biti već četvrti nastup nakon što su propustili samo prethodni turnir u Rusiji.

Sve je počelo od Ratomira Dujkovića koji je predvodio Ganu sa klupe pre 16 godina i iz prve uspeo da prođe grupu, samo da bi ih u osmini finala eliminisao Brazil. Na njegov rad se nadovezao Milovan Rajevac koji je u Južnoj Africi ostvario najbolji uspeh reprezentacije plasmanom u četvrtfinale kada ih je eliminisao Urugvaj nakon boljeg izvođenja penala, čemu je prethodio jedan od najčuvenijih momenata u istoriji Mundijala u režiji Luisa Suaresa.

Sa odlaskom srpskih stručnjaka, izostao je i uspeh. Gana je igrala i u Brazilu četiri godine kasnije, ali nisu prošli grupu. U Rusiji ih nije bilo, a selektor Oto Ado se nada da je napokon došlo vreme za nove uspehe.

Gana je u baražu eliminisala Nigeriju što je predstavljalo veliko iznenađenje s obzirom na to da je Gana na Kupu afričkih nacija zavšila na poslednjem mestu u grupi uz poraz od debitanta, selekcije Komorskih ostrva.

Ado, nekadašnji fudbaler Borusije iz Dortmunda, na svom raspolaganju ima mlad sastav predvođen iskusnom braćom Aju. Veliki broj igrača je pred Mundijal odlučio da obuče dres "crnih zvezda", pa je tako Injaki Vilijams nedavno i debitovao u porazu od Brazila. Zajedno sa bratom Nikom je letos bio u poseti rodnoj zemlji, ali je mlađi od njih dvojice odabrao Španiju.

Pominjao se i veliki broj premijerligaških fudbalera. Na meču sa "Selesaom" prvi nastup je upisao Mohamed Salisu koji je ranije redovno odbijao pozive selektora kako bi se privikao na život u Sautemptonu, Tajrik Lampti je takođe prve minute upisao na tom meču, dok će Kalum Hadson Odoi i Edi Nketija nastaviti, barem još neko vreme, da se nadaju pozivu Gereta Sautgejta.

Pored novopridošlih, tu su Mohamed Kudus, Tomas Parti, Danijel Amarti, Kamalden Sulemana, ali i fudbaler Zvezde Osman Bukari koji se našao na širem spisku.

Raspored
24. novembar, 17.00 Portugal – Gana
28. novembar, 14.00 Južna Koreja – Gana
2. decembar, 16:00 Gana – Urugvaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve