Nova vest
Fudbal

Subota, 05.11.2022.

08:00

Tunis – orlovi Kartagine

Tunis je do sada pet puta učestvovao na planetarnim smotrama i niti jednom nije uspeo da se plasira dalje uz samo dve pobede.

Izvor:

Autor:

Tunis – orlovi Kartagine
Foto: Profimedia

Činjenica je da igraju u jednoj od lakših grupa, ali je ona takva upravo zbog njih, te je teško zamisliti da mogu da iznenade i zauzmu neko od dve mesta ispred Francuske i Danske.

Tunis je prva afrička država koja je upisala pobedu na Svetskim prvenstvima, davne 1978. u Rozariju kada su savladali Meksikance samo da bi na sledeću godinu čekali 40 godina kasnije i Mundijal u Rusiji.

Na istom se proslavio tada kapiten ekipe Vahbi Kazri kome su po gol u uzastopnim mečevima bila dovoljna da se osami na vrhu najboljih strelaca u istoriji Svetskih prvenstava kada je ova zemlja u pitanju. Traku će na ovom turniru nositi svojevrsna legenda tunišanskog fudbala Jusef Msakni kojeg prethodni put nije bilo tu zbog povrede kolena.

Njih dvojica bi trebalo da zauzmu bočne pozicije u napadu u formaciji 4-3-3 koju forsira trener Džalel Kadri, jedan od najneiskusnijih na ovogodišnjem Mundijalu. Ekipu je preuzeo posle Kupa afričkih nacija u kom je Tunis eliminisan u četvrtfinalu. Burkina Faso je bila bolja, ali treba priznati da je Tunis zaslužio mnogo ranije da ispadne kada se uzme u obzir da su iz grupe prošli sa dva poraza, potom srećno izbacili Nigeriju, te takmičenje završili sa više poraza nego pobeda.

Ništa bolje se nisu pokazali ni u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Gotovo je bilo nemoguće da ne završe prvi u grupi koja se sastojala od Ekvatorijalne Gvineje, Mauritanije i Zambije. U plej-ofu su dobili Mali, najlakšeg protivnika od onih koje su mogli, te ih jedva prošli zahvaljujući autogolu.

Msakni i Kazri će sigurno biti glavna opasnost za protivnike, ali ono što je najveći kvalitet Tunišana jeste čvrsta odbrana, disciplina, igra iz prekida, ali i brzina koja pomenuta dvojica, kao i ostali bočni igrači, poseduju.

Raspored
22. novembar, 14.00 Danska – Tunis
26. novembar, 11.00 Tunis – Australija
30. novembar, 16.00 Tunis – Francuska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve