Nova vest
Fudbal

Petak, 04.11.2022.

16:50

Katar – debi za domaćina

Fudbaleri Katara nikada nisu učestvovali na Mundijalima sve do sada kada im je mesto na istom obezbeđeno automatski činjenicom da su domaćini.

Izvor:

Autor:

Katar – debi za domaćina
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Spremala se ova mala država 12 godina i tokom tok perioda često punila naslove iz najgorih mogućih razloga. A razlozi su nehumani uslovi radnika koji su bili angažovani na izgradnji stadiona i propratnih stvari neophodnih za ovu manifestaciju.

Može se reći da im se posrećilo na žrebu, te da je grupa A (gde su još Holandija, Senegal i Ekvador) najslabija na ovogodišnjem turniru.

Da li će Katar biti autsajder veliko je pitanje. Reč je o šampionima Azije iz 2019. godine i ne samo to, već o ekipi koja je bila gost na Kopa Amerika te godine i Zlatnom kupu 2021. Na potonjem je bila prva u grupi, a od finala ih je odvojio poraz minimalnim rezultatom protiv SAD. Dakle, reč je o ekipi koja itekako može makar da pomuti račune.

Kako stvari stoje, mogu da se pridruže Južnoj Africi koja je jedini domaćin koji nije uspeo da prođe grupu ili da poput poslednjeg azijskog domaćina Južne Koreje naprave iznenađenje kao što su oni 2002. godine. Najverovatnije potpomognuti sličnim kontroverzama.

Imaju veliku prednost i činjenicom da njihovi igrači treniraju zajedno od juna, dok će protivnici stići usred sezone i to nekoliko dana pred početak turnira. Tu je prednost domaćeg terena i navijača, tako da je sve na njihovoj strani da budu iznenađenje turnira.

Sa klupe ih predvodi Feliks Sančes koji u odbrani forsira 5-3-2, dok se ta formacija u napadu transformiše 3-5-2. Reč je o ekipi koja bolje napada nego što se brani, a na pomenutom šampionatu Azije i Zlatnom kupu su bili selekcija sa najvišim brojem golova, dok je njihov napadač Almoez Ali bio najbolji strelac. Zajedno sa Akramom Afifom predstavljaće najveću opasnost po protivnike.

Afif nastupa za Al Sad, odakle je i većina igrača koje je trenirao Ćavi pre odlaska u Barselonu. Katar je ekipa čiji se igrači ponajviše poznaju jer većina dolazi iz pomenute ekipe i domaćeg šampionata. Igraju moderan fudbal i vole da vrše presing na protivnika.

Katar će upravo i odigrati prvi meč na ovom turniru kako to tradicija nalaže, a rival će biti selekcija Ekvadora.

Raspored:
20. novembar, 17.00 Katar – Ekvador
25. novembar, 14.00 Katar – Senegal
29. novembar, 16.00 Holandija – Katar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve